Първите частични резултати от гласуването в четири окупирани от Русия области на Украйна показват, че преобладаващата част от жителите подкрепят присъединяването към Русия, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Гласуването се проведе в продължение на пет дни в четири области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които съставляват около 15% от територията на Украйна.

В ЛНР 97,79% от гласоподавателите са гласували за присъединяване към Русия, при обработени 14,07% от протоколите.

В ДНР "за" са 98,05%, като са обработени 16,06% от протоколите.

В Херсонска област 97,47% подкрепят присъединяването към Русия, при обработени 12% от протоколите.

В Запорожка област 98% са за присъединяване Русия, обработени са 20% от протоколите.

Този вот проправя пътя на президента Владимир Путин към анексирането на четирите области, след което той би могъл да представи всеки украински опит да си ги върне като нападение срещу самата Русия, припомня Ройтерс.

На 21 септември Путин заяви, че е готов да използва ядрено оръжие, за да защити "териториалната цялост" на Русия. Украйна от своя страна, многократно е предупреждавала, че руското анексиране на допълнителни територии ще унищожи всякакъв шанс за мирни преговори.

Кремъл обяви, че "референдумите" за присъединяване, които приключват днес в четирите украински зони под контрола на Москва, ще доведат до промени за тези територии, главно по отношение на сигурност с възможна ядрена защита, предаде Франс прес.

"Кардинално ще се промени ситуацията от правна гледна точка, от гледна точка на международното право, с всички съответни следствия за целите на защитата и гарантирането на сигурността на тези територии", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

"Нашата правна система ще разгледа всички възможности и, разбира се, нашите законодатели, изпълнителните ни органи и юридическите екипи са готови", допълни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук