Лондонски небостъргач се превърна в поредната „призрачна кула“ в града, след като строителният предприемач зад проекта се отказа да продава апартаменти в него, защото ниските оферти на купувачите били „откъснати от реалността“.

Апартаментите в Centre Point се продават на цени между 1.8 млн. и 55 млн. паунда, но имотната компания Almacantar обяви, че прекалено много от офертите на купувачите са „доста под“ продажната цена.

Компанията конвертира 33-етажната бивша офис сграда в жилищна сграда през 2015 г., а досега е продала близо половината от 82-ата апартамента, които варират от малки едностайни жилища до пентхаус апартаменти с пет спални.

Това е поредният лондонски небостъргач, който изпитва затруднения с продажбата на имоти. 10 апартамента на цена до 50 млн. паунда (56 млн. евро) стоят празни на върха на небостъргача Shard още от завършването му преди шест години, тъй като офертите на купувачите не били достатъчно високи.

В същото време в сградата Riverwalk в Уестминстър 20% от апартаментите, чиито цени започват от 1.25 млн. паунда (1.41 млн. евро), все още се продават, въпреки че небостъргачът отвори врати през 2016 г. В Лондон са проектирани или се строят още 500 подобни сгради, въпреки хилядите луксозни жилища, които все още са на пазара.

Според Майк Хъси, главен изпълнителен директор на Almacantar, всичко това се дължи на несигурността около брекзит и вероятността за увеличаване на данъците на чуждестранните инвеститори, пише DailyMail. „Офертите в момента отразяват несигурността, свързана с потенциалните промени в данъчното облагане за чуждестранни инвеститори и други предложения за фискалната политика“, казва той.

Компанията вече е спряла официалните продажби, защото е изплатила задълженията си, свързани със строителството от продадените вече жилища, а и отдава търговски площи под наем на долните етажи на небостъргача.„Не виждаме смисъл в това да преследваме пазар, който е все по-откъснат от реалността“, добавя Хъси.

Centre Point имаше проблеми с продажбите и преди, когато беше офис сграда и стоя празна в продължение на десетилетие, след като бе завършена през 1966 г., заради което стана известна като „празната кула“. Критиците отново разкритикуваха огромното количеството празни жилища в Лондон, докато хиляди домакинства живеят в имоти за временно ползване.

Според New London Architecture, към силуета на Лондон предстои да бъдат добавени 511 нови сгради с височина 20 етажа или повече. Близо половината от близо 2 000-те нови луксозни жилища в Лондон не намериха купувач през миналата година, въпреки че разполагат с удобства, като фитнеси, киносалони и басейни.

Много от тези, които се продават, пък стават собственост на чуждестранни купувачи, които не живеят в тях през повечето време от годината, пише profit.bg. Хъси очаква купувачите да се завърнат след сключването на сделка за брекзит и когато има „по-голямо доверие“ в пазара.