Северна Македония не може да започне преговори за членство с Европейския съюз, освен ако не разреши спора с България.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата с македонския премиер Зоран Заев, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“

Заев повтори пред председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че Македония не възнамерява да преговаря за македонската идентичност и език. Въпреки това, според българските медии, тези две условия не се появяват никъде сред исканията на София, откъдето винаги е било заявявано на всички нива, че няма претенции към македонската идентичност и език.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер отбеляза, че Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за започване на преговори със Северна Македония, но че те не могат да започнат без съгласието на България.

Европейската комисия е изразила желание да подкрепи икономически и инфраструктурни проекти в Македония, като изграждане на железопътна линия, газопровод и проекти, свързани със зелената енергия.

По отношение на възможността за разделяне на Албания и Северна Македония по пътя към европейската интеграция, говорителката по разширяването Анна Писонеро обясни, че Оливер Вархели иска да проведе междуправителствени конференции и с двете страни, но предвид факта, че окончателното решение трябва да бъде взето от държавите-членки., ЕК няма влияние върху този процес.