Италия предупреди, че бъдещето на зоната за безгранично свободно придвижване в Европейския съюз е под заплаха, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус". Министър-председателят на Италия Джузепе Конте заяви, по време на мини срещата на върха на ЕС в Брюксел, че планът, представен от правителството му на срещата, представлява промяна на парадигмата в справянето с миграцията. Но амбициозния му ход за промяна на това, което той нарече остарели правила на ЕС, които управляват кой е отговорен за кандидатите за убежище, е вероятно да срещне опозиция от други страни
Планът от десет точки, представен от правителството му, възражда много идеи предложени от предишни италиански правителства, като например призива върху всички държави-членки от ЕС за отговорно споделяне на мигранти, спасени в морето, и орязването на европейско финансиране за държави, които отказват приема на мигранти.

Лидерите на 16-те държави от ЕС, които бяха на срещата, представиха образ на единство. Министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че разговорите са били откровени и открити“, въпреки че не са довели до „никакви конкретни последствия или заключения“.

Срещата в неделя поставя сцената за отдавна планираното събиране на всички европейски лидери в четвъртък, където ще е по-трудно да се маскират дълбоките разделения на Европа по отношения на миграцията. Унгарският министър-председател Виктор Орбан, може да се очаква да повтори своята яростна опозиция към мигрантските квоти, политика опонирана и от други Централноевропейски държави.

Последната среща не беше само животоспасяваща за Меркел, но и опит за спасяване на зоната за безгранично свободно придвижване на ЕС, която се вижда като едно от върховите постижения на Съюза. Преди срещата дори да започне, разделенията бяха на показ, след като Италия и Малта си размениха обиди за това коя държава е отговорна невъзможността на кораб с 234 мигранти да пристигне, след като и двете държави му отказаха пристанище.

В своя десетточков план Рим ще търси разрушаване на връзката между държавата, която спасява мигранти и държавата задължена да обработи исканията за убежище. Според сегашните правила, държава от ЕС е отговорна за обработката на кандидати за убежище на всички нови пристигащи, което постави огромен натиск върху средиземноморските държави, особено Италия и Гърция.

Италианският план призовава всяка държава от ЕС да постави квота за икономически мигранти и заявява, че мигрантски центрове са нужни и в други държави. Италия също подкрепя идеята за мигрантски лагери в Северна Африка, които да обработват исканията за убежище на хора, спасени в морето. Въпреки че идеята остава на хартия и нито една африканска държава не се е съгласила да приеме такива центрове, идеята генерира много повече консенсус сред лидерите на ЕС, отколкото как да се управляват хора, когато стигнат Европа.