На 12 юли Министерството на отбраната на Азербайджан обяви за престрелка на границата с Армения. Според властите в Баку, боевете са започнали, след като части от въоръжените сили на Армения са стреляли по позиции на въоръжените сили на Азербайджан от артилерийски установки, съобщават световните издания.

По-рано беше съобщено, че броят на азербайджанските войници, загинали в резултат на боевете на границата с Армения, са се увеличили до трима. Азербайджанските власти твърдят, че има загуби и от страна на Армения.

В мрежата се е появил и видеоклип, на който е запечатана една от битките между военнослужещите на Армения и Азербайджан.

На записа се виждат експлозии, чуват се и изстрели.

Армения и Азербайджан са във война от 1992 г. Причината за конфликта е провъзгласяването на Нагорно-Карабахската република, населена главно от етнически арменци, и нейната независимост от Азербайджан през 1991 г. Баку се опита да си върне региона под свой контрол със сила, но не успя. Армения, която първоначално отрече прякото участие в конфликта, скоро разположи редовни войски.

През 1994 г. Азербайджан, Армения и непризнатата Република Нагорни Карабах подписаха Протокола за примирие в Бишкек с посредничеството на Русия. Това не спря военните действия, които периодично се възобновяват. Най-сериозното изостряне беше четиридневната война от 2016 г., когато загинаха стотици войници и от двете страни.