В Турция са арестувани военнослужещи, за които са предполага, че са част от група, нападнала хотела в Мармарис, в който се е намирал президентът Реджеп Ердоган в нощта на неуспешния преврат. В интервю за СNN духовникът в изгнание - Фетхуллах Гюлен не изключи негови привърженици да са участвали в метежа, съобщи БНТ.
Командосите са задържани при спецакция близо до курортния град Мармарис, след като успяваха да се укриват от повече от 2 седмици. Първоначално беше съобщено, че са заловени 9 военни, а малко по-късно стана ясно, че са задържани и още двама, по сигнал на местни жители.
 
Съобщава се за възникнала по време на операцията престрeлка, но няма данни за ранени. Предполага се, че задържаните са участвали в нападението на хотела в Мармарис, в който се е намирал президентът Реджеп Ердоган в нощта на опита за преврат. Държавният глава обаче е бил предупреден и е напуснал хотела преди пристигането на групата.
 
Междувременно турското министерство на външните работи е извикало на разговор германския шарже д'афер. Причината е забраната на германските власти да излъчат реч на президента Реджеп Ердоган по време на митинга в негова подкрепа, проведен вчера в Кьолн. Германия се опасява от ескалиране на напрежението в страната заради многобройната турска диаспора.
 
Днес в Турция пристига председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединените щати, генерал Джоузеф Дънфорд. Той ще разговаря с турски официални представители по въпроса за военното сътрудничество между двете страни и ще посети базата Инджирлик. Тя се използва от Съединените щати и НАТО за въздушните операции в Сирия и Ирак срещу терористичната групировка Ислямска държава. Висшият военен също така ще се срещне с началника на генералния щаб на турските въоръжени сили.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ОБСТАНОВКАТА В ТУРЦИЯ!