Президентът на Естония Керсти Калюлайд шокира с изявлението си за секса с роботи. Според нея вече е настанало време, когато трябва да се говори за това какви могат да са в бъдеще отношенията на хората - включително и сексуалните. Даже и с роботи и да се обсъди кое би трябвало да е позволено и кое не.

"Етичните норми в една "е-държава" се превръщат все повече в критична тема", заяви Калюлайд в Талин по време на конференция за UX-бъдещето и се позова преди всичко на взаимодействието между хора и роботи. 

"Най-сложният въпрос за мен е именно този - ако имаме роботи с човешки лица и изглеждащи като хората, какво точно можем да правим с тях?! Дори и това, което е забранено като сексуални отношения с деца. Ако имаме такъв робот, машина, какво е позволено и какво не? Това са много сложни въпроси", признава президентът на Естония.

Тя си задава и други въпроси по отношение на роботите:
"Можем ли да ги бием, да ги ударим с крак, как това ще повлияе на отношенията с другите хора?"

"Трябва добре да се замислим как ще живеем по-нататък, когато такива машини ще бъдат сред нас все повече и повече. Как ще се отнасяме към тях и какви ще бъдат те за нас? Как, например, отношенията ни към тях ще повлияе на случващото се между нас, в обществото", пита се Калюлайд.

Според нея е опасно това, че един среден робот, който може да прави определени неща, в общуването си с хората ще е като аутист. 

"Роботът е глупав, а ние няма да сме в състояние да отчетем това. Затова и не знаем реално какви опасности могат да ни се струпат. Затова и е време да говорим за заплахите и рисковете по отношение на роботите", казва още в речта си президентът.

Калюлайд не пропуска да коментира и популярният в цял свят говорящ робот София. Според нея тя изглежда "наистина ужасно" и признава, че, за разлика от утвърденото мнение, този робот нищичко не разбира.

Превод БЛИЦ