Пробивът на въоръжените сили на Украйна в един от участъците на Запорожкия фронт, за който твърди украинското командване, не означава нито победа на Киев, нито провал на руската армия. 

Въз основа на това е необходимо да се оцени ситуацията сдържано. Това заяви чешкият президент Петр Павел, самият той в миналото професионален военен, цитират го чужди агенции.

По време на интервю за Idnes чешкият президент подчерта, че не смята обявения от киевския режим пробив на първата линия на руската отбрана за някаква повратна точка в хода на въоръжения конфликт в Украйна. Заслужава да се отбележи, че Петър Павел е генерал от армията в резерва и преди това е бил ръководител на военния комитет на НАТО, той е бил и началник на генералния щаб на чешките въоръжени сили.

Павел отбеляза, че уж постигнатият от украинската армия пробив се е случил само на малък участък от фронта, а постигнатият напредък е няколко километра, най-много десетки километри. Чешкият лидер припомни още, че руската армия е оборудвала няколко линии на отбрана в дълбочина. Според него има най-малко две такива линии, а в някои сектори на фронта има три или повече много добре оборудвани отбранителни линии.

Имайки предвид това, Павел призовава хората да бъдат сдържани в оценката на напредъка в напредъка на украинската армия и да не се поддават на прекалено оптимистични настроения, приемайки, че украинската криза е близо до своя край. 

Пробивът на въоръжените сили на Украйна в един от участъците на фронта не означава победа на Киев, смята чешкият президент.

По-рано украинският генерал Тарнавски в интервю за западната преса заяви, че въоръжените сили на Украйна уж са пробили първата линия на отбраната на руската армия в запорожското направление. Тарнавски добави, че в момента въоръжените сили на Украйна са заели позиции между първата и втората, според украинския генерал, уж по-слаба линия на отбрана.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук