Новият чешки президент Петр Павел официално обяви, че занапред доставките на въоръжение и техника за Украйна ще бъдат прекратени, съобщават информационните агенции.

Според информацията, изнесена от него, Прага е принудена да откаже по-нататъшни доставки на оръжие за Украйна, тъй като е изчерпала напълно запасите си от военна техника, която би могла да изпрати на територията на Украйна.

Държавният глава заяви, че Чешката република би могла да предостави на Украйна боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, но няма достатъчно работна ръка за производството им.

Радев разкри от Брюксел участва ли България в доставката на снаряди за Украйна, но отказа да каже...

По-рано Чехия имаше доста голям запас от оръжия, оборудване и боеприпаси, но е очевидно, че за по-малко от година Прага напълно е изчерпала тези запаси, след като доставките на оръжие за Украйна, представляват заплаха за националната сигурност.

В тази връзка в близко бъдеще Чехия няма да доставя на Украйна нито военно оборудване, нито боеприпаси.

Трябва да се отбележи, че по-рано Чешката република предаде на Украйна танкове Т-72, ​​реактивни системи за залпов изстрел "Вампир", няколко десетки хиляди 122-мм. снаряди, бронирани бойни машини и други оръжия.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук