Най-малко 40 спасителни екипа издирват хеликоптера, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси. Това съобщи ръководителят на иранското дружество на Червения полумесец  Пир-Хосеин Коливанд.

По думите му метеорологичните условия в района на издирването са изключително тежки.

Вицепрезидентът на Иран Мохсен Мансури се е отправил също към мястото на инцидента, заяви говорителят на иранското правителство Али Бахадори Джаромил. Заедно с него към мястото на инцидента са отпътували и няколко министри.

Държавни медии казват, че инцидентът е станал в неделя близо до Джолфа в иранската провинция Източен Азербайджан. Това е в района на северозападната граница на Иран, част от която е с Азербайджан. Там Раиси се срещна в събота с колегата си Илхам Алиев.

От последните минути: Инцидент с хеликоптера на президента на Иран ВИДЕО

"Животът на президента Раиси и външния министър Амирабдолахян е в риск", казва за "Ройтерс" неназовано иранско длъжностно лице, по-малко от половин час след като бе потвърдено, че хеликоптерът с Раиси е от трите в конвоя, който е извършил аварийното кацане.

 

 

На борда, според телевизия "Ал Джазира", е бил и аятолах Мохаммад Али Але-Хашем, представител на иранския върховен водач в провинцията.

Другите два хеликоптера са кацнали успешно. На борда им са били министърът на енергетиката Али Акбар Мехрабиан и този на транспорта Мердад Базърпаш.

Агенция "Тасним" твърди, че хора, пътували с президента във въпросния хеликоптер, са успели да съобщят за проблема с телефонно обаждане.

Вътрешният министър Ахмад Вахиди обаче съобщи, че все още няма връзка с иранския президент.

Агенция Mehr пък свали съобщението, че Раиси е жив след твърдото приземяване. Малко по-рано агенцията съобщи, че Раиси пътува с кортеж към Тебриз.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ