Казахстанският принцип за непризнаване на квазидържави се отнася и за Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), заяви казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев.

"Съвременното международно право - това е Уставът на ООН - но двата основни принципа, заложени в него, са влезли в противоречие един с друг в днешно време: териториалната цялост на държавите и правото на нация на самоопределение. Основателите на ООН очевидно не са взели предвид този момент и може би умишлено са направили компромис с двата принципа, които сега си противоречат", заяви Токаев, говорейки на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум.

Президентът на Казахстан отбеляза: "Разбира се, докато те си противоречат, има недоразумения: едни казват, че териториалната цялост е свято понятие, свещена категория, а други казват, че всички народи в една държава са своя собствена държава и могат да се отделят от нея по свое желание.

"Но като цяло се смята, че ако правото на нация на самоопределение се реализираше в действителност по целия свят, на Земята щеше да има повече от 500 или 600 държави вместо 193-те държави, които сега са част от ООН. Разбира се, това ще бъде хаос", продължи казахстанският президент.

"Поради тази причина няма да признаем нито Тайван, нито Косово, нито Южна Осетия, нито Абхазия. И по всяка вероятност този принцип ще бъде приложен към квазидържавните територии, каквито според нас са Луганск и Донецк. Това е откровен отговор на вашия откровен въпрос", подчерта Токаев.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин подписа указ за признаване на независимостта на Донецката и Луганската народна република. На 24 февруари той обяви започването на "специална военна операция" в Украйна. В отговор Западът наложи мащабни санкции срещу Русия и започна да помага на Украйна с финансови средства и оръжия.

На 28 февруари започнаха преговорите между представители на Русия и Украйна, но към момента те са практически замразени.