Руски учени се стремят да разкрият загадката на изчезналите вируси, като изследват останките от животни, открити в сибирската вечна замръзналост - пермафрост. Изследванията върху патогените ще се извършва в най-модерната лаборатория, създадена в условията на секретност по времето на Съветския съюз.

Институтът Вектор в Сибир, заедно със Североизточния федерален университет в Якутск, наскоро обявиха, че за първи път провеждат изследвания върху палеовирусите, уточнява dir.bg.

Голяма част от изследванията, проведени във Вектор, са фокусирани върху съвременните патогени с интерес към древните бактерии, но новия проект ще срещне изследователите отблизо с отдавна изчезнали вируси, повечето от които ще бъдат възстановени от животни, открити в Сибирска вечна замръзналост.

Експериментите са започнали с изследването на участък от меки тъкани, взет от замръзнал кон на 4450 години, открит в региона Верхоянск още през 2009 г. Учените се надяват да разширят изследването си и върху други животни, включително древните лосове, мамути, праисторически кученца , различни гризачи, древни птици, заек-подобен бозайник и други.

Чрез тази работа учените от Вектор казват, че се надяват да разберат еволюционната история на отдавна изчезналите вируси, както и да получат представа за инфекциозните агенти, които все още обитават планетата днес.

Именно еволюцията на вирусите би разкрила и ефективни механизми за предпазването от тях, а учените ще знаят много повече за развитието им.

Институтът Вектор е държавен център за биологични изследвания с много любопитна история. Смята се, че в ерата на Студената война именно там са провеждани изследванията на биологичното оръжие в СССР. В наши дни той извършва проучването на някои от най-смъртоносните вируси в света, включително вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Те също така помогнаха за разработването на EpiVacCorona, една от водещите ваксини срещу COVID-19, разработена в Русия.

Институтът, открит в отдалечен ъгъл на руската Новосибирска област, е едно от двете официални хранилища за вече унищожения вирус на едра шарка, а другият е Центърът за контрол и профилактика на заболяванията в Атланта, САЩ. Поради заплахата от патогени, които лежат вътре, съоръжението се счита за лаборатория с висока степен на сигурност, облицована със стоманобетонни стени и строго наблюдение.

САЩ и СССР са страните имали най-мащабни програми за създаване на биологични оръжия. Голяма част от проектите и досега са забулени в тайна, но се знае за постигнати успехи в сферата на разработването на "военен" антракс, едра шарка, чума, ебола и други.