Украинският президент Володимир Зеленски пристига днес на посещение във Великобритания, предаде Ройтерс, като се позова на "Даунинг стрийт". Планирано е Зеленски да се срещне с британския премиер Риши Сунак.

Освен това украинският лидер ще държи реч в британския парламент и ще се срещне с украински войници, които понастоящем са на обучение във Великобритания.

"Визитата на президента Зеленски във Великобритания е свидетелство за смелостта на страната му, за решителност и борбеност. Тя е свидетелство за неразрушимото приятелство между страните ни", се казва в изявление на Сунак.

Арестович обясни защо Западът е готов да раздели Украйна на две, по корейски сценарии

Канцеларията на британския премиер съобщи, че възнамерява да разшири обхвата на обучението по море и по въздух на военнослужещи от украинските въоръжени сили. Предвижда се в бъдеще във Великобритания да бъдат подготвяни пилоти на изтребители и морски пехотинци. Освен това "Даунинг стрийт" възнамерява да ускори предоставянето на военно оборудване на Киев.

Великобритания е една от страните, предоставили най-голяма подкрепа на Киев, като отпуснатата досега военна помощ възлиза на 2,5 милиарда паунда, отбелязват Асошиейтед прес и БТА.

Очаква се Сунак да изрази подкрепата си за плановете на Зеленски за постигане на справедлив и траен мир в Украйна.

Освен това по-късно днес Лондон се очаква да представи нов пакет от санкции срещу Москва, насочени срещу лица, които са помагали на руския президент Владимир Путин да "натрупа лично състояние, както и срещу компании, които трупат печалби от военната машина на Кремъл".

От началото на руската инвазия британското правителство наложи санкции на стотици физически и юридически лица в Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук