Горещата фаза на войната в Украйна може да приключи до есента, ако всички обстоятелства се развият по най-добрия начин. Това каза военният експерт Олег Жданов, отговаряйки на въпроси на свои абонати в Youtube.

Според него по-ранните прогнози, че въоръжените сили на Украйна могат да достигнат границите от 1991 г. до лятото, вече не са актуални. Жданов отбеляза, че западните оръжейни доставки, макар и да нарастват напоследък, все още не са достатъчни, за да започне голяма украинска офанзива точно сега.

Поради това Русия имаше време да формира нови ударни групи вместо тези, които преди това бяха победени в битка. Сега Украйна ще трябва първо да отблъсне ново настъпление на агресора и едва след това да премине към собствено контранастъпление.

"Дай Боже да завършим отбранителната операция до началото на лятото. А вече лятото може да бъде прегрупиране и начало на контранастъпателна операция. А краят на лятото и началото на есента ще бъде с възможно излизане на границите от 1991 г.“, смята Жданов.

В същото време той подчерта, че това би бил най-оптимистичният сценарий, който се основава на условието, че Руската федерация ще понесе големи загуби по време на настъплението си и няма да може да проведе нова мобилизация, а въоръжените сили на Украйна ще запази по-голямата част от резервите по време на отбраната и ще получи допълнително оборудване от Запада.

При друг сценарий времето за края на войната ще се измести „към зимата на 2023 г.“

Война в Украйна - прогнози

Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис смята , че тази година войната между Русия и Украйна ще стане още по-жестока. В същото време той очаква, че през следващите месеци Украйна ще създаде условия за освобождаването на Крим.

Военният наблюдател Алексей Арестович е сигурен , че опитът на Русия да започне мащабна офанзива ще завърши с тежко поражение, което ще доведе до смяна на властта в Кремъл.

Според The ​​Wall Street Journal , Западът е преосмислил стратегията за военна подкрепа за Украйна. Ако по-рано те очакваха да отслабят Русия чрез продължителна война, сега те стигнаха до извода, че войната на изтощение ще доведе до поражението на Украйна. Поради това Западът рязко увеличи обема на военната помощ за Киев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук