Проби от отпадните води на Париж показаха, че следи от новия коронавирус все още съществуват в тях след края на юни, предаде БТА.

Лоран Мулен, ръководител на изследователската лаборатория, управлявана от компанията за водоснабдяване "О дьо Пари", изтъкна, че новите данни не говорят за втора вълна от заразата.


Но в комбинация с други показатели, те могат да бъдат ранно предупреждение за безсимптомното разпространение на вируса.

"След предприемането на ограничителните мерки, броят на болните от COVID-19, нуждаещи се от медицинска помощ, значително намаля.Канализационните води на столицата се бяха изчистили от него, когато Франция въведе строги ограничителни мерки.

Броят на инфектираните в страната намалява, но властите отново наложиха задължителното носене на предпазни маски в затворени обществени пространства след възникването на няколко локализирани огнища. Досега COVID-19 причини смъртта на над 30 хиляди души във Франция.

Предишни изследвания установиха ,че анализът на отпадъчните води за следи от новия коронавирус в страни като Нидерландия ,Франция и Австралия, може да установи броят на инфектираните в даден регион, без да е необходимо индивидуалното тестване.

Малко по-късно станахме свидетели и на снижаването и на концентрациите на SARS-C0V-2 в отпадните води", заяви Мулен. По неговите думи след края на месец юни, някои локации, които преди това са давали отрицателни тестове за патогена в канализацията, сега са били с положителни проби.