Бившият командир на полка "Азов" Максим Жорин е обяснил как загубата на Соледар ще се отрази на ситуацията в Донбас. Той отбелязва, че изтеглянето на украинските военни от града не е довело до критична ситуация, съобщава "УНИАН".

"Наистина няма критична ситуация в този случай. Разбира се, това е лошо, врагът се е приближил с една крачка до опитите да превземе тактически Бахмут. Обаче не е повлияло значително на ситуацията. Но със сигурност няма нищо хубаво в това", казва боецът.

Според неговите думи, Бахмут е изцяло под контрола на украинските военни - логистиката работи, подразделенията получават необходимите доставки и може да се извършва евакуация.

"Местните жители могат да влизат и излизат. Така че градът все още се контролира", заключава Жорин.

Скоро може да се наложи Украйна да изтегли войските си от Артьомовск. Това пише обаче Bloomberg, позовавайки се на официални лица от САЩ и европейски страни.

САЩ съветват украинските сили да печелят време, за да позволят на танкове и други оръжия да пристигнат, каза високопоставен служител. А изтеглянето на войските е необходимо за събиране на ресурси за пролетното настъпление на юг.

Според официални лица отстъплението от Артьомовск няма да окаже голямо стратегическо влияние върху хода на войната. Независимо от това украинските сили вероятно ще разположат нова отбранителна линия много близо до сегашната фронтова линия.

„Очаква се Русия да се придвижи от Бахмут към Славянск и Краматорск. Но нейните сили едва ли ще успеят да превземат цялата източна част на Донецка област в близко бъдеще “, пише изданието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук