Към момента е известно, че два влекача с танкове Леопард 2А4 са преминали границата на Румъния и Украйна и в момента се намират в южната част на страната. Танковете трябва да бъдат подготвени за по-нататъшно използване от украинските войски в близко бъдеще.

Съдейки по факта, че доставката на танкове се извършва на малки партиди, очевидно е, че на Запад и в Украйна се опасяват, че след идентифициране на райони с тези бойни машини, те могат да бъдат ударени, преди танковете да могат да участват в битките, пишат агенциите. 

Въпреки това е много забележително, че доставката на танкове се извършва от румънската граница и следователно все още не е възможно да се установи истинския произход на тези бойни машини.

Според редица източници в района на Николаев са забелязани влекачи с танкове Леопард 2, движещи се в северна посока. Конкретната дестинация все още не е известна, но започналите доставки показват, че началната дата за използване на тези бойни машини може да се измести.

Към днешна дата Украйна разполага с около 100 обучени членове на екипажи за използване на танкове Leopard 2, което позволява формирането на батальон от първите доставени бойни машини.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук