Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна публикува оперативна справка от фронта, в която се казва, че руските войски продължават да струпват сили за нападение над Славянск и обстрелват района на Харков. Генералният щаб на ВСУ пише за това във Facebook, съобщава украинското издание "Страна".

Във Волинското и Полеското направления определени подразделения на Въоръжените сили на Република Беларус изпълняват задачи по защита на беларуско-украинската граница, извършват укрепителни дейности на терен в Гомелска област и провеждат радиоелектронно разузнаване.

В района на Северск части на руските въоръжени сили продължават да поставят инженерно оборудване на позиции в граничните райони на Курска област. Отбелязва се, че системата за противовъздушна отбрана на територията на Брянска област е подсилена.

В посока Харков руската армия интензивно обстрелва украинските позиции с артилерия и гранатомети. Близо до село Рубижне е проведена бойна разузнавателна мисия, но тя е неуспешна

Руските сили не са предприели активни действия в посока Славянск. Те са съсредоточили основните си усилия върху натрупването на ресурси за по-нататъшно настъпление по посока на Славянск. Обстрелвани са украински позиции и е извършено въздушно разузнаване с дрон "Орлан-10".

В посока Лиманск не са засечени активни действия на Руската федерация.

По посока на Северодонецк руската армия извършва денонощно въздушно разузнаване с дронове "Орлан-10". Нанасят се въздушни удари с цел установяване на пълен контрол над град Северодонецк.

В направление Бахмут Русия нанася въздушни удари с хеликоптери Ка-52 край Яковлевка и ракетни удари край селищата Майское, Доломитно, Зайцево и Ню Йорк. В източните покрайнини на селището Берестово украинските войници успешно отблъскват вражеското нападение.

Руските сили не са активни в направленията Авдеевска, Кураховска, Новопавловска и Запорожка област. В района на Авдеевска се наблюдава увеличаване на интензивността на артилерийския обстрел спрямо украинските позиции.

В посока Южнобужск руската армия обстрелва мирните селища Лиман, Лупарево, Нова Зоря, Тавриче, Новохрихоровка, Белоусово, Княжевка, Тополино, Голяма Костромка и Осокоровка.

Руските сили подобряват инженерното оборудване на първата и втората отбранителна линия. Изгражда се и система за противовъздушна отбрана във временно окупираната територия на Херсонска област.

Междувременно, украинските издания съобщиха, че командирът на батальона "Карпатска сеч" Олег Куцин, е убит в сражения с противника близо до Изюм. Това съобщи кметът на Ивано-Франковск Руслан Марцинков. 

Куцин е основател и дългогодишен лидер на Легиона "Свобода", а също така командва 49-и самостоятелен стрелкови батальон на украинските въоръжени сили "Карпатска сич". 

"Беше известен като истински воин, уважаван като командир и добър човек с несломим характер", пише Марцинкьов.

Лидерът на партия "Свобода" Олег Тягнибок уточни, че Куцин е загинал близо до Изюм.

След началото на войната неговият батальон защитава Киев, като заема позиции в Ирпин, Романовка, Стоянка и по посока на Броварск. След деокупацията на Киевска област подразделението е преместено в направление Изюм.

Същевременно се появи информация, заедно с публикувани в мрежата видеа, че руски разузнавачи са пленили група от украински войници, включително специалист и инструктор по противотанкови ракетни комплекси, който е заявил при разпитите, че никога не е стрелял, съобщават световните издания.

Разузнаването на руската група "О" потвърждава, че отряд на "Грузинския легион" воюващ на страната на Украйна, е претърпял загуби, деморализиран е и се е оттеглил от позициите си, съобщават световните издания.

Отрядът е действал северозападно от село Мирна Долина в посока Лисичанск. "Грузинският легион" вече е заменен от рота от 4-та бригада на украинската национална гвардия от Лисичанск.

В последните дни се увеличиха съобщенията за чуждестранни наемници, дошли в Украйна, които са или убити, или заловени. Ракетните и артилерийските удари често им пречат дори да се приближат до линията на съприкосновение. Смъртта застига чуждестранни наемници на десетки километри от фронтовата линия.