Аукционната къща Sotheby's ще изложи за продажба на 30 март 2009 г. дагеротипна снимка от 1848 г., която може да бъде смятана за най-старата снимка на Ню Йорк.
На снимката се вижда селска къща, намираща се на “продължението на Бродуей”, както е написано на гърба на снимката. Според експерти на Sotheby*s впоследствие тази улица е кръстена Блумингдейл роуд. Сега това място е част от Горен Уест Сайд, пояснява ”Ню Йорк таймс”.
Снимката е датирана от май 1849 г., но съдейки по дърветата, тя е направена най-вероятно през октомври. Авторът на фотографията не е известен. На гърба са запазени само инициалите L. B. Фотографията е била открита в колекцията на малка аукционна къща в Нова Англия - регион в североизточната част на САЩ.
Дагеротипните снимки с изгледи от Ню Йорк са редки, като от 50-те години на 19 век са запазени само няколко, отбелязва ЛентаРу. Експертите се затрудняват да прогнозират колко ще струва снимката от 1848 г. Най-скъпата фотография, продадена когато и да е на аукцион, струваше 3,34 милиона долара (диптих на Андреас Гурски "99 cent II"). /БЛИЦ