Водещият световен производител на алкохолни напитки, френската компания Рernod Ricard съобщи за ръст на продажбите през четвъртото тримесечие на 2008 г. въпреки глобалната икономическа криза, предаде АФП.
Печалбата на компанията е нараснала с 13 % в сравнение със същия период на 2007 г. Pernod Ricard произвежда напитки от десетки световни известни брендове, сред които уиски Chivas Regal и Jameson, коняк Martell, водка Absolut и различни сортове вино.
Компанията прогнозира, че за 2008-2009 г. финансова година, която приключва през юни т.г., чистата печалба се очаква да нарасне с 10 % и за първи път в историята на фирмата да надхвърли един милиард долара, посочва ЛентаРу.
Главният конкурент на Pernod Ricard - компанията Diageo съобщи вчера, че благодарение на нарасналото потребление на алкохол в света през втората половина на 2008 г. е успяла да повиши приходите си с 16,6 % в сравнение с предходната година. Продажбите са нараснали с 18 %.
Компания Pernod е основана през 1797 г. от Анри-Луи Перно, който открива в Швейцария първия завод за производство на абсент. През 1975 г. Pernod се обединява с друг производител на алкохол - Ricard, в резултат на което се създава компанията Pernod Ricard в настоящия й вид. /БЛИЦ