Европейската комисия размаха тази седмица пръст, предупреждавайки да не се търси изход от рецесията с непрестанно увеличаване на бюджетните разходи, се казва в материал на Дойче веле. Ще успее ли Брюксел да вкара в пътя прегрешилите финансово държави?
Икономическата криза дълбае все по-големи дупки в държавните каси на страните от еврозоната. Програмите за укрепване на конюнктурата в размер на милиарди евро и намалелите данъчни приходи оставят дълбоки следи в бюджета. В резултат на това бюджетният дефицит в шест държави - Франция, Испания, Гърция, Ирландия, Латвия и Малта, се е увеличил прекомерно. Ето защо Брюксел обяви процедура срещу тях, която дава конкретни препоръки и оказва натиск за връщане на бюджетния дефицит в рамките на позволеното. В най-тежките случаи могат да се наложат и санкции.
Стабилността на еврото - под заплаха?
Проблемът е в това, че две от най-силно засегнатите от кризата държави - Ирландия и Гърция, са в еврозоната. В тях, както впрочем във Франция и Испания, бюджетният дефицит през тази година ще надхвърли границата от три процента от брутния вътрешен продукт. Тази граница е един от гарантите за стабилността на еврото. Въпросът е какви срокове ще даде Брюксел на прегрешилите.
Еврокомисарят, отговарящ за общата валута, Хоакин Алмуния е готов явно на отстъпки пред поне две от държавите - Франция и Испания. Според него те могат да предприемат мерки за овладяване на бюджетния си дефицит едва през идната година. Алмуния обаче размаха пръст срещу най-тежко прегрешилите Гърция и Ирландия, настоявайки за незабавно затягане на коланите: "На финансовия пазар тези страни са поставени под огромен натиск и техните правителства трябва да предприемат още сега, през 2009 година мерки за консолидиране на бюджетите си", заяви еврокомисарят.
Оптимизъм във времена на криза
И все пак засега Брюксел се въздържа от налагането на парични санкции. В крайна сметка никой няма полза от това да се спъват допълнително и без това ударените от кризата държави. Медалът обаче има и обратна страна и тя показва едно: валутният съюз се пропуква все повече.
Въпреки това в Брюксел са оптимистично настроени. Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви в началото на този месец: "Не мисля, че еврото е под заплаха". А според председателя на Европейската комисия Барозу еврото е спасило Ирландия от колапса, заплашвал доскоро Исландия, която не членува в ЕС. /БЛИЦ