Група хора, жертви на консумацията на фалшиво рапично масло, развили впоследствие т.нар. „синдром на токсичното масло“ се заключиха в музея „Прадо“ в Мадрид с искане за среща с премиера Педро Санчес. Те заплашиха да се самоубият пред камерите, ако Санчес не отговори на исканията им.

1981 година е известна като началото на най-тежката здравна криза в испанската история. Вследствие на консумация на растително масло, продавано в бедните квартали като зехтин с тежка форма на нетипична пневмония се оказват над 30 000 души, 5000 от които умират.

 

След дълги години разследвания става ясно, че болестта е причинена от използването на отровно вещество в състава на рапично масло, направено за промишлена употреба. 

Пред съда застават собствениците на фирмите, внесли го от Франция, а прокурорът иска затвор от 10 000 до 100 000 години.

Издадените присъдите обаче са от 6 месеца до 20 години.

Следват протести, оставки и още починали.

Сега 40 години по-късно част от оцелелите, но неизлекували се напълно хора, окупираха една от залите в музея „Прадо“ с искане за среща с премиера Санчес преди края на месеца.

Трима от тях бяха арестувани от полицията, но останалите се срещнаха с медиите и заявиха, че се чувстват „унижени“ и „изоставени“ от властите.

В Испания все още има 15 000 души, които продължават да търпят последствията от консумацията на отровното масло. Те търсят подкрепа за здравните си проблеми и настояват правителството и премиерът да им обърнат внимание.