“Прозорци на живота” за спасяване на новородени – специални места, на които майките могат анонимно да оставят новородените бебета, за които да се погрижат монахините, се откриват във всичките 43 полски епархии, съобщи директорът на полската католическа благотворителна организация “Каритас” свещеник Мариан Субоч, предаде РИА “Новости”.
По думите му засега ”прозорци на живота” има само в големите градове, но много скоро те ще се появят в цялата страна. “Разговорите за защита на живота са едно, а конкретните действия, които спасяват конкретен живот, са друго нещо”, каза свещеникът, цитиран от агенция KAI.
Католическите свещеници в страната призовават майките, които по някаква причина не могат да задържат бебето, да не го оставят където и да е, а да го носят при монахините, които ще се погрижат за него.
“Прозорците на живота” са обикновено на не оживена улица, което осигурява анонимността на майката. Те са оборудвани с вентилация и отопление, така че да няма опасност за живота на бебетата. Там има денонощно дежурство на монахини или специално обучени доброволци от благотворителни организации. Бебе, оставено в “прозорец на живота”, може да бъде осиновено след три месеца, посочва Newsru. /БЛИЦ