Бившият премиер-консерватор Кириакос Мицотакис и неговата партия "Нова демокрация% са напът е да спечелят втори мандат със съкрушителна победа на изборите в Гърция в неделя, показват екзитполове.

Проучванията показват, че Мицотакис върви към победа с до 44 процента от гласовете, като левият му съперник Алексис Ципрас, лидер на "Сириза" пада до по-малко от 20 процента, което е по-лошо поражение от претърпяното при гласуването миналия месец.

Веднага след като упражни правото си на глас през деня, лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис отправи послание за висока избирателна активност и призова гърците да гласуват за собственото си благополучие. И беше категоричен, че "Нова демокрация" ще е победителят, който ще състави новото правителство:

"Днес думата имат гражданите и демокрацията. Това е ден на радост и отговорност. Гласуваме за втори път в рамките на няколко седмици, за да дадем на страната стабилно и ефективно правителство с четиригодишен хоризонт".

След като гласува, лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че това са последни и решаващи избори преди следващото 4-годишно управление. Ципрас припомни и че днес се гласува с пропорционална система, но с бонус до 50 допълнителни места за първата партия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук