Първите данни от екзит пола в Холандия показват, че антиислямската партия на Герт Вилдерс се нарежда на второ място по гласове след днешния вот. Проучванията показват, че Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте се очаква да запази 31 от своите 41 места в парламента.
Партията на свободата на Герт Вилдерс печели 19 места в парламента. Избирателната активност е 81%. Коалиционният партньор на Рюте – Работническата партия, губи 29 от местата си в парламента. В новия му състав тя ще разполага с 9 места.
 

Най-големият победител във вота, отбелязват експерти, е „Зелените леви”, водена от изгряващата политическа звезда Джеси Клавер. Неговата партия демонстрира силна подкрепа сред обществото от февруари насам. Очаква се тя да има 16 места в парламента спрямо 4 в предишния. Въз основа на резултатите, според експертите, в дясно трудно се очертава възможност за коалиция. 
 
Вотът бе тест за толерантността на холандците. Изборите бяха силно нагнетени от скандала с Турция. Гласуването бе първото от трите за ЕС тази година, в които националистическите партии ще се опитат да вземат връх.