Ключови местни избори се проведоха в германската провинция Бавария. Според първите предварителни (на телевизия ARD) резултати на първо място, но с исторически нисък резултат, се нарежда консервативният Християнсоциален съюз (ХСС) с 35,5%, следван от „Зелените“ с 18,5 на сто, трета партия е Алтернатива за Германия с 11, следвана от ГСДП с 10%. 

Следващите места заемат СвДП с 5 на сто, а зад тях са „Левите“ с 3,5.

Предвиждаше се, че вотът може да сложи край на еднопартийното управление на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС) както очевидно и ще стане.

Допитвания преди вота показваха, че ХСС, който от десетилетия управлява Бавария и на федерално ниво е в коалиция с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, ще получи само около 34 процента на регионалните избори и ще трябва да търси коалиционен партньор, предаде ДПА.

Като това е най-слабият резултат на ХСС, която е въплъщение на Бавария и доминира в провинцията от създаването си след Втората световна война. Има опасност ХСС да загуби абсолютното си мнозинство и това ще е исторически момент, обобщават политически експерти, цитирани от АФП.

Избирателната активност бе по-висока в сравнение с гласуването от 2013 г.

До 12:00 часа местно време, в Мюнхен бяха гласували 41,1% от имащите право на глас, с три на сто повече, отколкото на последните избори през 2013 г.

В Нюрнбег до обедните часове на деня бяха гласували 26,1%, докато преди пет години избирателната активност е била 21,2%. На места, като например в Аугсбург се стигна до там, че за избирателите нямаше бюлетини и те бяха принудени да чакат, за да бъдат доставени допълнителни.

По-рано в неделя бяха публикувани резултати от проучване на общественото мнение. За втора поредна седмица рейтингът на управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС) се срива до рекордно ниско ниво. Ако изборите за Бундестаг се провеждаха тази седмица, то за политическия блок, воден от канцлера Ангела Меркел, щяха да гласуват едва 26 на сто от избирателите в Германия, т.е. с един процент по-малко, отколкото в предходната седмица.

На второ място в страната се нареждат социалдемократите (ГСДП) и партията „Зелени“, които събират подкрепата на 17% от гражданите. За „Алтернатива за Германия“ готовност да гласуват 15% от имащите право на глас. „Левица“ се ползва с подкрепата на 11% от избирателите, а Свободната демократическа партия (СвДП) събира девет процента.

ХСС е на власт без прекъсване от 1958 г., най-често с абсолютно мнозинство (досега само два пъти е била необходима коалиция). Сега съюзът се състезава със Зелените, които може да спечелят 18 процента, и с големия си кошмар - крайнодясната Алтернатива за Германия. Тя е във възход след пристигането на над 1 милион чужденци във федералната република през 2010-2016 г. и може да получи 16 на сто от гласовете.

В регионалните избори участват също Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия, Левите и Свободни избиратели на Бавария - центристи, които от 2008 г. са трета политическа сила в баварския парламент, след ХСС и ГСДП.

Бавария е втора по големина германска провинция по територия и равнище на икономиката си, тя е и регионът с най-ниска безработица.

51-годишният водещ кандидат в листата на ХСС е Маркус Зьодер, който сега е министър-председател на Бавария. Въпреки че е в коалиция с ХДС на Меркел в Берлин, той и политическата му сила от три години не спират да критикуват канцлерката заради мигрантите и я обвиняват в прекалена толерантност.

Източник: "Монитор"