Предсрочни парламентарни избори се произвеждат в Украйна. Избирателният ден започва в 8:00 часа а секциите затварят в 20:00 часа вечерта местно време (съвпада с българското – бел. прев.). В страната са сформирани 199 избирателни района, а около 30 хил. души са членове на избирателните комисии. 

225 депутати ще бъдат избрани по съставен партиен списък, а 199 – от едномандатни райони. Макар народните представители в украинската Върховна Рада да са 450 по Конституция, заради ситуацията в Донбас и Крим ще бъдат избрани по-малко, както и при предишния парламентарен вот, при който бяха излъчени 424 депутати.  За да влезе една партия в парламента трябва да преодолее петпроцентовата бариера. 

В хода на изборите в Украйна вече започнаха да стават ясни и първите нарушения. В един от избирателните участъци е била използвана тенджера вместо сейф. Отбелязва се, че на завързаната с ластик тенджера е било написано "сейф". 

 По-късно служителите в избирателната секция в Кировоградска област са премахнали тенджерата и са я заменили с обикновен сейф. Какво точно се е съхранявало в "сейфа", не се съобщава. 

Превод и редакция: БЛИЦ