Пътник на китайска авиокомпания хвърли монета в двигателя на самолет за късмет и сде сдоби с глоба от 6,5 хиляди евро, пише Daily Mail.

Инцидентът е станал през 2017 г., но съдът осъди китаеца име Ли през март 2019 година.

Ли трябвало да лети от Нанкин до Шенянг с компанията Shenzhen Airlines. Преди полета обаче, човекът хвърлил монета директно в двигателя на самолета за късмет. Други пътници забелязали това и докладваха действията му на кабинния екипаж.

Човекът бил арестуван, а полетът отменен, за да не се застрашават други пътници.
След това авиокомпанията завела дело срещу нарушителя, като заявила, че превозвачът е претърпял финансови загуби в размер на девет хиляди евро поради инцидента. Съдът се произнесе в полза на Shenzhen Airlines и разпореди Лий да плати 6,5 хиляди евро.

Както отбелязва изданието, по-голямата част от китайския народ искрено вярва в поличби и понякога правят абсурдни действия. Тъй като повече от 70% от китайците никога не са летяли със самолет, те пренебрегват правилата за безопасност и често хвърлят монети в самолета за късмет.

Например през февруари авиокомпанията Лъки Еър осъди суеверен пътник, който хвърли в мотора на самолета две монети от един юан с надеждата за безопасен полет. Заради лудориите на 28-годишния мъж авиокомпанията трябваше да анулира полета.

Превод: БЛИЦ