Китаец, който летял за първи път със самолет, бе глобен за това, че хвърлял монети за късмет в двигателя на летателния апарат. 28-годишният мъж ще трябва да заплати 17 200 долара компенсация на нискотарифната авиокомпания Lucky Air.

Самолетът на превозвача не е излетял, след като монетите били открити близо до един от двигателите. Лу Чао признал, че е хвърлил монетите докато се качвал на самолета за вътрешен полет в източен Китай през февруари 2019 г.

Той се явил в съда през юли, но решението бе оповестено едва сега.

Полетът бил отменен, след като служители забелязали две монети от 1 юан на земята близо до един от реактивните двигатели на самолет.

След това била направена допълнителна проверка, вследствие на което пътниците трябвало да изчакат докато бъде уреден нов полет, информира BBC.

Лу бил задържан от полицията за 10 дни като му били повдигнато обвинения за нарушаване на обществения ред.

В съда от Lucky Air са заявили, че този инцидент им е струвал над 17 600 долара. Защитната теза на Лу пък била, че авиокомпанията трябвало да предупреждава пътниците да не хвърлят монети по самолетите.

Това не е първият случай, в който суеверни пътници са залавяни да хвърлят монети в двигателите на самолети. През последните години има редица подобни инциденти, сред които и този на възрастна жена, която забави полет пред 2017 г.