Ситуацията в Китай със заразените от смъртоносния коронавирус наистина е сериозна. Към днешна дата заразените са над 2700 човека, а жертвите са над 80.

Благоевградчанинът Димитър Владиков, който живее в един от мегаполисите на Китай Шанхай сподели пред struma.com, че в момента по улиците на града няма хора, всички стоят по домовете по нареждане на властите.

Димитър споделя, че на всички е казано да си седят вкъщи, а публични прояви са забранени.

"Седим си на топло, мием си ръцете по десет пъти и чакаме да отмине. Официално властите са признали за 80 жертви, но неофициално са много повече.

Вече има реална опасност учебната година в Китай да започне чак през април. Това ще бъде много тежко за учебния процес, да започне през април и да завърши през юни, което означава че няма да има лятна ваканция", заяви Владиков, който преподава в Шанхайския университет.

В първите три седмици след избухването на заразата правителството в Ухан явно е укривало и омаловажавало редица неща.

Но това не е някакъв местен проблем, а резултатът от една система, която иска на всяка цена да поддържа фасадата на стабилността. В тази система изричането на неприятни истини по правило води до неприятности.

Лекарите в Ухан, решили да привлекат вниманието на обществеността към опасностите, свързани с новия вирус, бяха уплашени. Журналистите, които искаха да информират за това, бяха цензурирани и възпрепятствани да го сторят. Гражданите, които вероятно знаеха повече, отколкото би се харесало на полицията, бяха санкционирани под предлога, че разпространяват слухове.

Болничният персонал очевидно бе инструктиран да укрива сведенията за заразени лекари и санитари. По този начин вероятно дори и от заетите със случая учени са били скрити важни данни за пренасянето на вируса от човек на човека.

В Ухан има военна секретна медицинска лаборатория и най- вероятно вирусът е тръгнал от тази лаборатория и затова военните бързо са отцепили района.