Руският президент Владимир Путин разкритикува опитите да се повлияе на обществено­-политическия живот в Русия, които според него се правят от чуждестранни разузнавателни служби, предаде Франс прес.

"Очевидно е, че засилването на дейността на чуждите тайни служби е насочено срещу Русия и съседите ни", каза Путин в реч на среща с членове на руски служби за външно разузнаване, съобщи Кремъл. Според руския президент чуждите разузнавания се стремят "да повлияят на вътрешнополитическите и обществени процеси в Русия". През 2015 г.

Владимир Путин подписа закон, който позволява работещи в Русия чуждестранни организации да бъдат обявявани за нежелани по обвинение, че искат да влияят на политическия живот и обществеността на страната. Друг закон, приет през 2012 г., задължава финансирани от чужбина неправителствени организации, които водят "политическа дейност", да се регистрират като "чуждестранни агенти". В средата на този месец той обвини Би Би Си, че прави "пропаганда" в полза на руския опозиционер Алексей Навални.

Според Путин Русия е изправена и пред "опити за спиране на развитието й, за налагане на конфронтация, за дестабилизиране на региони в близост до границите й". Чуждестранни тайни служби не се колебаят да "ухажват и ползват като оръжие терористични и екстремистки групировки" срещу Русия, каза Путин без повече подробности.