Руският президент Владимир Путин призова за засилване на военните възможности на Русия, за да остане страната „силна”. Това стана, докато руският държавен глава откриваше сесията на новоизбрания състав на Държавната дума на фона на рязкото покачване на напрежението със САЩ, отбелязва „Франс прес”, цитирана от news.bg.
Путин се изказа пред Държавната дума след съкрушителната победа на управляващата партия „Единна Русия” на парламентарните избори през миналия месец, като руският парламент може да помогне за смекчаването на трудностите пред него да претендира за четвърти мандат като президент на изборите, насрочени за 2018 г.

„Ние трябва да засилим сигурността и способностите за отбрана на нашата страна, за да отстоим нейната позиция на международната сцена”, натърти Путин пред руските депутати.

Русия понастоящем е изправена пред най-дългата икономическа криза по време на 16-годишното управление на Путин, след като конфликтът в Украйна и бомбардировките в Сирия през последната година тласнаха напрежението със Запада до най-високите нива от края на Студената война насам.  

Докато различни фактори в руското управление се изпокараха заради новия бюджет, който предлага затягане на коланите, Путин настоя, че „сферите, които пряко влияят върху благосъстоянието на хората” като здравеопазване и образование, остават приоритет.

Но речта на шефа на Кремъл беше съсредоточена предимно върху необходимостта Русия да остане „силна”.

„Всички ние трябва да се обединим, да координираме усилията си, задълженията си и правата си, за да запазим историческото върховно право на Русия – да бъде силна”, подчерта руският държавен глава.  

Ожесточението между Русия и САЩ нарасна през последните дни, след като Вашингтон прекрати преговорите за прекратяване на огъня в Сирия заради продължаващите бомбардировки на Москва в подкрепа на сирийския режим на Башар Асад.