Вековното западно господство на международната арена отстъпва място на много по-разнообразна система, заяви днес руският президент Владимир Путин на среща на среща на Международния клуб „Валдай“ - дискусионен форум подкрепян от Кремъл - в черноморския курорт Сочи, съобщават чуждестранни медии, цитирани от БТА.


„Промененият баланс на силите предполага преразпределение на дяловете в полза на онези растящи и развиващи се страни, които все още се чувстват лишени. Направо казано, господството на Запада в световните дела, което започна преди няколко века и стана почти абсолютно за кратък период в края на ХХ век, отстъпва място на много по-разнообразна система“, каза руският лидер.

Според него човечеството може да формира нов световен ред не в резултат на голяма война, както е било преди в историята. Сегашното състояние на света е резултат от неуспешен опит за създаване на система от международни отношения след Студената война.

„Политическата история може би все още не познава примери за това как би се установил стабилен световен ред без голяма война, а не въз основа на нейните резултати, както беше след Втората световна война. Така че имаме възможността да създадем изключително благоприятен прецедент", каза руският президент.

 „Опитът да се направи това след края на Студената война въз основа на господството на Запада, както виждаме, не е увенчан с успех. Сегашното състояние на света е продукт на този провал. Трябва да се поучим от това“. 

Путин каза, че Съединените щати последните 20 години само кардинално са влошили положението на страните, където са воювали.

"Две десетилетия най-могъщата страна в света водеше военни кампании в две държави, изобщо несравними с нея по нито един параметър. Но в резултат й се наложи да прекрати операциите си, без да е постигнала нито една от целите, които си постави преди 20 години, започвайки тези  операции, да си отиде от тези страни, понасяйки при това и нанасяйки на други немалък ущърб. Всъщност ситуацията само кардинално се влоши", каза още Путин.

"Който и да вземе връх, войната не свършва, тя само променя формата си. Условният победител, като правило, не иска или не може да осигури мирно строителство, а само засилва хаоса и задълбочава опасния за света вакуум" добави той.

Путин заяви още, че съществуващият модел на капитализма вече се е изчерпал. 

„Всички казват, че съществуващият модел на капитализма, а той е основата на социалната структура в по-голямата част от страните, се е изчерпал“, каза руският държавен глава. 

В този модел по думите му вече няма изход от „кълбото на все по-заплитащите се противоречия“.
„Навсякъде, дори и в най-богатите страни и региони, неравномерното разпределение на материалното богатство води до задълбочаване на неравенството“, каза той.

Руският президент обясни и сегашната газова криза в Европа с „неработещия капитализъм“.
„Това, което виждаме сега на енергийните пазари... е проява на самия капитализъм, който не работи“, каза Путин.

Газовата криза в Европа ескалира тази есен, след като спот цените на синьото гориво започнаха да се покачват, надхвърляйки 1000 долара за 1000 кубически метра и почти достигна 2000 долара за 1000 кубически метра при ниска запълненост на газохранилищата.

Според наблюдатели кризата е предизвикана от комплекс от фактори. Един от тях е експлозивният ръст на търсенето на газ в Азия, който предизвика повишаване на котировките на азиатския пазар, както и намаляване на доставките в европейска посока. Ситуацията се влошава и от това, че делът на вятърните генератори в производството на енергия в Европа намалява.

Борбата срещу дискриминацията и за равенството в западните страни става подобна на агресивния догматизъм на ръба на абсурда, особено когато става въпрос за отказ да се изучават произведенията на класиците в училищата, каза още Путин.

„Гледайки какво се случва в редица западни страни, с удивление виждаме нашите практики, които самите ние, за щастие, оставихме, надявам се, в далечното минало. Борбата за равенство и срещу дискриминацията се превръща в агресивен догматизъм на прага на абсурда“, каза руският президент.

По думите му в Холивуд се публикуват указания как да се направи филм, „колко герои, какъв цвят (на кожата) или пол трябва да имат“.

"Оказва се по-лошо от отдела за агитация и пропаганда на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз", каза Путин.

Руският лидер добави, че това "да се натрапва борба с расизма само още повече разделя хората“. 
 
Особено саркастично той коментира дискусията за джендър правата, казвайки, че е минала границите и е станала фантасмагорична. Идеята за правото на детето само да определя джендъра си Путин нарече престъпление против човечеството. 

„Тези, които посмеят да кажат, че мъже и жени все пак има и това, че има биологични факти, ги подлагат едва ли не на остракизъм“, отбеляза президентът.  

В други коментари и отговори на въпроси на публиката Путин каза, че има основания да се предполага, че световната продоволствена криза ще расте и ще достигне крайни форми. Според него НАТО е излъгало Русия, че няма да разширява инфраструктурата си на Запад и че приемането на Украйна в организацията би заплашило сигурността на Русия.

Той изтъкна, че е недопустимо да се поставят на една плоскост нацистите и комунистите и подчерта че Москва и Пекин не създават военен блок. 
Путин повдигна още една болна тема за Русия - ограничаването на излъчванията на англоезичния тв канал 'Русия днес" на Запад, което по думите му е грешка.

Според стопанина на Кремъл талибаните се опитват да избавят Афганистан от джихадисти. 10 дни преди старта на международната конференция за климата в Глазгоу, Путин заяви, че не бива да се отричат климатичните изменения.