Иран, Русия и Турция ще се опитат да намерят решение за ситуацията в контролираната от бунтовниците сирийска провинция Идлиб в духа на сътрудничество, типичен за процеса от Астана, се казва в текста на заключителното изявление, публикувано след преговорите на лидерите на трите страни, провели се в Техеран, съобщиха световните агенции.

Срещата беше проведена на фона на засиленото напрежение, свързано с предполагаема военна офанзива на режима на Асад в Идлиб. Турция се опасява, че военна операция ще предизвика хуманитарна криза. Следващият кръг на тристранните преговори между тримата президенти, които се опитват да намерят мирно решение на сирийската криза, ще се състои в Русия. И трите страни подкрепят воюващи страни в сирийския конфликт, но Москва и Техеран са на страната на режима в Дамаск, а Анкара подкрепя бунтовниците.

Турският президент Реджеп Ердоган призова за прекратяване на огъня в Идлиб, последния голям бастион на бунтовниците. Путин каза, че Русия се надява, че нейният „призив за мир в зона Идлиб ще бъде чут добре“. „Ние ще се стремим към примирие между всички враждуващи страни, което не се отнася за терористичните организации“, добави той.

Путин обвини терористите, че използват цивилното население за жив щит, и освен това увери, че разполага с „неопровержими доказателства", че се готвят „опити за инсценировка за използване на химическо оръжие от сирийските власти". В съвместното изявление от срещата се посочва, че трите страни ще работят за елиминирането на терористичните организации „Ислямска държава“ и фронта „Ан Нусра“ от територията на Сирия. Те постигнали и съгласие да „работят съвместно за разрешаване ситуацията в Идлиб съгласно духа на сътрудничество, който характеризира процеса от Астана“.