Русия не е съгласна да забрави за кървавия държавен преврат в Украйна през 2014 г., който е причината за днешните проблеми, каза руският лидер в реч на на Петербургския международен икономически форум. 

Създаването на заплахи за Руската федерация в Украйна е сравнимо с това Русия създаде антиамерикански плацдарм в Мексико, каза Путин. По думите му, украинският народ е талантлив, има голям потенциал, рано или късно ситуацията ще се нормализира там, подобряването на отношенията е неизбежно. ЕС не е военна организация, така че Русия не е против влизането на Украйна, каза още Владимир Путин.

Русия навлиза в нова ера като мощна, суверенна страна и ще стане още по-силна, заяви руският президент на форума. Според него "Съединените щати са се назначили за Господ Бог на Земята, но световната общност в крайна сметка ще се върне към разбирането, че трябва да живее по правилата". 

Само армията и флотът могат да гарантират сигурността на Русия, каза Путин. Той подчерта, че Русия не заплашва никого с ядрени оръжия, но всеки трябва да знае че ще ги използва, ако трябва да защити свой суверенитет.

От юридическа гледна точка действията на Русия в Донбас са в пълно съответствие с международното право – за разлика например от действията на САЩ в Либия или Ирак, заяви Путин. Той добави, че Русия ще защитава интересите на хората в Донбас и ще уважава всеки избор, който те направят по отношение на бъдещето на този регион. Ако правата на рускоговорящите се зачитаха в Крим, нямаше да има проблеми, каза Путин. 

Припомняме, че по-рано в речта си, той говори за руската операция в Украйна и прогнозира смяната на западните елити

Същевременно той нарече ударите на украинските въоръжени сили по жилищните райони на Донецк "престъпление срещу човечеството". Според него след разпадането на СССР Русия е направило всичко, за да развива благоприятни междудържавни отношения с Украйна. 

Владимир Путин е убеден, че възстановяването на отношенията с Украйна е неизбежно, и подчерта, че Руската федерация желае просперитет на всички свои съседи. Относно евентуалното присъединяване на Украйна към ЕС, той заяви, че Русия няма нищо против, тъй като това не е военен блок. 

Украинският народ е талантлив, има голям потенциал, рано или късно ситуацията ще се нормализира там, подобряването на отношенията е неизбежно, заяви руският президент. Според него структурата на украинската икономика ще изисква големи субсидии и страната рискува да се превърне в колония на ЕС. По думите му, от Украйна в чужбина са необходими само царевица и гори, а „Карпатите скоро ще оплешивеят“.

В речта си руският президент отбеляза, че срещу Русия Западът е наложил "безумни и безсмислени" санкции. Руската икономика обаче е устояла на тях, обобщи той.

"Засега ЕС сами нанесе удар по своята икономика", направи извод Путин. Според него Европейският съюз е загубил политическия си суверенитет.

Руският президент подчерта, че инфлацията в някои страни от еврозоната е надхвърлила 20 на сто. По думите му ЕС може да загуби над 400 милиарда долара заради наложените санкции срещу Русия. Санкциите са вредни за тези, които ги налагат, добави той.

Той посочи, че Русия "стъпка по стъпка нормализира икономическата ситуация". Руският президент коментира и обвиненията спрямо Русия, че заради войната в Украйна настъпва продоволствена криза по света.

"Всичко зависи от адекватността на хората, които са на власт в Киев", отбеляза Путин. Той уточни, че Русия не е минирала черноморските пристанища в Украйна.