Руският президент Владимир Путин обяви ново направление във войната в Украйна, говори за конфронтация с НАТО и намекна за ответни удари срещу враждебни страни.

Това са основните точки в неговото изказване: 

► Основните събития в специалната операция се развиват около Харков. Ситуацията в тази посока е провокирана от действията на Запада. Русия предупреди и създава санитарна зона.

► Путин предупреди за опасност от глобален конфликт заради западни провокации.

► Столтенберг не може да не знае, че полетната мисия за украинските ракети с голям обсег ще трябва да бъде подготвена от военните на НАТО.

► Особено малките страни от НАТО в Европа трябва да са наясно с какво си играят, това са държави с малка територия и голяма гъстота на населението, те трябва да помнят това, преди да говорят за атаки срещу Русия.

► В Украйна има наемници, ние добре знаем това.

►Кой поддържа високоточни оръжия? Инструкторите са наемници и търпят загуби.

► Ако контингент от европейски държави влезе заедно с поляците, други ще напуснат, но поляците никога.

► Продължаващата ескалация ще доведе до сериозни последствия.

► Русия не вижда голямо желание от страна на НАТО

Путин заяви, че е изненадан от изявленията на „западните приятели“ за отказа на Руската федерация да преговаря за разрешаване на конфликта в  Украйна. Руският лидер описа тези изявления с думите „все едно нямат уши“.

Той подчерта, че Русия никога не е отказвала да преговаря за Украйна. Освен това Путин каза, че Западът иска да „нарисува“ видимостта на световна подкрепа за „своите желания“ в Украйна, но няма да успее.

Путин коментира изявленията на страните-членки на НАТО за атаки на руска територия. Според руския президент представителите на Северноатлантическия алианс трябва да са наясно с какво си играят, когато правят подобни изявления.

„Представителите на страните от НАТО, особено в Европа, трябва да са наясно с какво си играят. Те трябва да помнят, че това са ... държави с малка територия, с много плътно население. Те трябва да имат предвид този фактор, преди да нанесат удари дълбоко в руска територия“, обясни Путин.

Руският президент Владимир Путин смята, че основните събития във войната в Украйна в момента се развиват в Харковско направление и са провокирани от Запада и украинските войски.

„Сега всичко се върти около събитията в покрайнините на Харков. Така че именно те провокираха събитията в тази посока. <...> Те го направиха със собствените си ръце! Нека тогава берат плодовете на труда си“, каза Путин на пресконференция след посещението си в Ташкент.

Той припомни, че преди шест месеца е предупредил Запада и украинските въоръжени сили за създаването на зона за сигурност в отговор на нападения срещу Белгород и други гранични градове и обясни, че точно това правят руските въоръжени сили в момента.

Ако Украйна удари Русия с далекобойно високоточно оръжие, ще бъде взето решение за създаване на така наречената санитарна зона. Това заяви руският президент Владимир Путин. „Тогава ще бъдем принудени да създадем зона за сигурност. Преминахме към това“, отбеляза руският лидер.

Руският президент каза още, че все още помни комуникацията си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, когато той беше министър-председател на Норвегия и „не е страдал от деменция“. 

„Когато той ( Столтенберг) беше министър-председател на Норвегия, ние общувахме с него. Тогава решихме трудни въпроси по отношение на Баренцово море и не само, успяхме да постигнем споразумение. Тогава – в това съм сигурен – той не страдаше от деменция“, отбеляза държавният глава.

Така руският лидер коментира думите на Столтенберг за способността на Украйна да нанася удари със западни оръжия на руска територия.

Според Путин ръководителят на военния алианс не може да не знае, че полетната мисия за украинските ракети с голям обсег ще трябва да бъде подготвена от военните на НАТО. Това, според президента, ще означава пряка роля на НАТО в конфликта.

Преди ден държавният глава разкри мащаба на участието на западни наемници в конфликта в Украйна. Според него тук "няма нищо ново". Руският лидер подчерта, че те са там „отдавна“, а в ефир се чува английска, френска и полска реч.

Путин отбеляза, че военни инструктори от западни страни са в зоната на конфликта под прикритието на наемници. Президентът каза, че те например контролират далекобойни прецизни оръжия. Руският лидер спомена и загуби в редиците на западни инструктори в Украйна.

Путин заяви още, че е необходимо да се направи задълбочен анализ на легитимността на украинското правителство. Той отбеляза, че единственото легитимно управление в Украйна остава Радата и нейният председател

Той също така заяви, че Конституцията на Украйна предвижда разширяване на правомощията само на Върховната Рада , нищо не се казва за президента.

Според Путин, ако в дадена държава не се провеждат избори поради военно положение, това не означава, че президентският мандат ще бъде удължен.

На 24 май Путин каза на пресконференция след руско-беларуските преговори, че легитимността на украинския лидер Владимир Зеленски е приключила.

Западът иска постепенно да смени властта в  Украйна , така че новото ръководство да не носи отговорност за предишни непопулярни решения. Това предположение направи руският президент Владимир Путин.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски на свой ред каза , че не се притеснява от дискусиите за неговата нелегитимност като държавен глава след 20 май. Той отбеляза, че не смята 20 май за крайна дата на пълномощията си като държавен глава и нарече подобни изказвания на Путин „скучни и безинтересни“.

Поляците никога няма да напуснат  Украйна, ако военните на републиката бъдат изпратени в зона на бойни действия, каза още руският държавен глава по време на среща с журналисти в Ташкент.

Путин отбеляза, че вече многократно е коментирал инициативите на западните страни да изпращат свои войници на бойното поле. В същото време Варшава обяви готовността си да вземе такова решение за последен път , подчерта той.

„Чуваме полска реч [на фронта], там има много наемници от  Полша . Ако някои контингенти от европейски държави влязат заедно с поляците, други ще си тръгнат, поляците никога“, каза Путин.

Според президента на Руската федерация това е очевиден факт за него. Държавният глава не изключи възможността да греши, но това е малко вероятно.

Също по време на събитието руският лидер нарече „глупост“ идеята за изпращане на чуждестранни наемници до границата на Украйна, за да се освободят части от армията на страната за прехвърляне на бойното поле. Както отбеляза Путин, чуждестранните наемници, пристигащи на фронта, също ще се окажат в зоната на поражението на руските въоръжени сили.