Киев ще трябва да се примири със загубата на територии, за да води мирни преговори с Москва, казва Бранко Марчетич, колумнист на американското списание Responsible Statecraft.

В наши дни има недостиг на обнадеждаващи възможности, произтичащи от войната в Украйна, така че е важно да се възползвате максимално от тях, когато се появят.

Показателно е, че когато го попитаха за доклада на пресконференция, Путин каза „нека ги подновят“, което означава мирни преговори.

Ако е вярно, това е още един сигнал, идващ от Москва през последните месеци, че Путин е готов да сключи сделка за окончателно прекратяване на войната, макар и при условие, че Украйна приеме териториални загуби. Колкото и неприятна да е тази перспектива, Съединените щати и техните партньори, включително украинското ръководство, трябва спешно да се възползват от тази възможност.

От една страна, ние вече преживяваме глупостта да пренебрегнем много реалните перспективи за преговори за край на тази война през 2022 г. Резултатът е катастрофален за Украйна.

Въпреки че числата са държавна тайна, Украйна почти със сигурност е претърпяла стотици хиляди жертви.

Икономиката и инфраструктурата му са осакатени, той е затънал в огромни суми външен дълг, изправен е пред повече от половин трилион долара разходи за реконструкция, демократичните му институции са деградирали – и всичко това е изправено пред социална криза от бързо застаряващото и инвалидизирано население.

Още по-лошо, Украйна започна да губи територия, която спечели през есента на 2022 г. в контранастъплението, тъй като Русия използва далеч по-голямото си население и ресурси, за да постигне бавно печалби .

Съобщава се , че западните разузнавателни агенции очакват страната да понесе „значително по-големи териториални загуби“ до края на тази година.

Междувременно мерките, предприети от украинското ръководство и неговите партньори от НАТО за поддържане на военните усилия, стават все по-морално неоправдани.

Докато Киев прилага крайно непопулярната си експанзия на наборната военна служба в действие – и докато обикновените украинци бягат от страната , дезертират от армията или отчаяно избягват да бъдат грабнати от военни вербовчици и изпратени да умрат на фронтовата линия – последователност от държави от НАТО, включително Полша и дори някои германски официални лица са говорили за депортиране на украински бежанци, така че те да бъдат принудени да се бият.

Междувременно само 35 процента от тези, които не се бият, се чувстват готови да служат, а моралът е на дъното сред все по-старите, нездравословни новобранци в страната.

През цялото време рискът от катастрофална ескалация на войната пълзи обратно към връхната си точка, която достигна преди две години, когато президентът Байдън предупреди, че светът е най-близо до „Армагедон“ от шестдесет години.

Със Съединените щати и Европа гледат към сериозната перспектива за това, което Economistнаскоро наречен „смиряващ епизод“, който би бил „модерен суецки момент“, официални лица започнаха публично да предлагат немислими преди стъпки за предотвратяване на украинско поражение, такива, които имат потенциала да предизвикат преки враждебни действия между НАТО и Русия.

Няколко държави-членки на НАТО, включително Франция, сега публично заплашиха да изпратят войски в Украйна. Точно вчера върховният командир на украинската армия официално разреши на френски инструктори да влязат в украинските тренировъчни центрове, приближавайки възможността руските удари да убият военнослужещи на НАТО една стъпка по-близо до реалността.

В същото време други служители на алианса, включително генералният секретар Йенс Столтенберг, сега се затоплят към идеята да позволят на Киев да използва своите западни оръжия, за да нанася удари по цели в Русия, нещо, което Кремъл предупреди , че е „игра с огъня“.

Получихме смразяваща представа какво може да означава това миналия петък, когато украинските сили използваха дронове, за да унищожат радар за ранно предупреждение в Русия.

Радарът, предупреди съдиректорът по ядрената политика на Карнеги Джеймс Актън, е ключова част от руската система за ядрено откриване и възпиране, която ще има „само ограничена военна полза за Украйна и ще изостря ядрените рискове“.

Както Актън посочи, атаките срещу тази система са изрично изброени като потенциално оправдаващи използването на ядрени оръжия във военната доктрина на Русия, точно както бяха от администрацията на Тръмп.

Потенциалът за тези и по-нататъшни ескалации само ще нараства през идните месеци. С нагряването на сезона на изборите в САЩ политическият натиск да се избегне появата на поражение, унижение или загуба на престиж – и следователно, стимулите за ескалация с надеждата да бъдат предотвратени един или всичките три – ще стават все по-интензивни.

Възползването от очевидната готовност на Путин за прекратяване на огъня и сключването на сделка сега, колкото и неприятна да е тя, ще бъде по-добре за всички: за държавата Украйна, за нейния народ и за безопасността на целия свят. За да вземем назаем думи, които вече бяха трагично игнорирани , администрацията на Байдън сега трябва да „използва момента“.