Украинският президент Володимир Зеленски заяви по време на съвместна пресконференция в Брюксел с белгийския си колега Александър де Кро, че, ако президентът на САЩ Джо Байдън пропусне мирната конференция, организирана от Киев в Швейцария следващия месец, това би било все едно руският президент Владимир Путин да бъде аплодиран на крака, предаде Ройтерс.

Украйна се надява да приеме колкото се може повече държави, за да излезе с единно мнение как да се сложи край на войната и да се упражни натиск на Русия, която е завзела близо една пета от територията на Украйна. Вашингтон подкрепи провеждането на срещата, но не е обявявал дали Байдън ще присъства.

„Знаем, че САЩ подкрепят срещата, но не знаем на какво равнище“, заяви Зеленски. „Отсъствието му [на Байдън]  ще бъде като аплодисменти за Путин, аплодисменти на крака лично за Путин“, допълни той.

В неделя Зеленски призова и Байдън, и китайския президент Си Цзинпин за присъстват на форума. Русия заяви, че не вижда смисъл от конференцията.

На свой ред белгийският премиер призова към повече усилия, за да се помогне на Украйна във войната ѝ срещу Русия. Той допълни, че тази година на Киев ще бъдат доставени първите изтребители Ф-16 от запасите на кралството, съобщи Ройтерс.

„Украйна ще може да отблъсне нашественика, единствено ако предоставим по-бързо по-добро въоръжение“, заяви Де Кро след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел.

Допълнително домакинът уточни, че белгийските Ф-16 ще трябва да се използват само на на украинска територия, въпреки че неговият украински гост го помоли да позволи на Украйна да използва предаденото въоръжение за удари по руска територия.