Владимир Путин подписа Закона „За мерките на въздействие на недружествените действия на САЩ и други държави“. Документът е публикуван на руския официален портал за юридическа информация.
Законът ще влезе в сила от деня на официалното му публикуване. Документът въвежда контрасанкции в отговор на недружествени действия на САЩ и други страни.

Мерките могат да се използват по отношение на държави, организации намиращи се под тяхна юрисдикция, както и длъжностни лица. Автори на законопроекта са председателят на Държавната дума Вячеслав Володин и председателите на партиите в народното събрание. В хода на обсъждането на закона в долната палата на парламента съдържанието му е било променено значително, предава Фокус.

В първоначалната му редакция на правителството се предоставяше право на 16 ответни мерки. На второ четене останаха само шест. Законопроектът разрешава да се въвеждат и други ограничения – „в съответствие с решението на президента, за да има възможност да се реагира оперативно на променящата се обстановка“.

Във втората редакция от документа са изключени споменаванията на конкретни отрасли, стоки и услуги. Контрасанкциите няма да се разпространяват над жизнено необходимите стоки, включително лекарствата. Също така от проекта отпадна нормата, заради която под ограничителните мерки можеха да попаднат практически всички руски компании и банки с чуждестранно участие.