Руският президент Владимир Путин излезе с обръщение след атака с дрон в Московска област, съобщават световни медии.

Взривове разтърсват Москва, украински дронове се врязаха в жилищни сгради ВИДЕО

Основните тези на изявлението на руския лидер:

► Преди два дни Русия атакува централата на Главното разузнавателно управление.

„Ние вече говорихме за възможността да нанесем удари по щабовете за вземане на решения, по центровете за вземане на решения. Разбира се, към тази категория спада и щабът на военното разузнаване на Украйна, който беше атакуван преди два-три дни.

► Територията, наречена Украйна, е контролирана от хора, ръководени от Запада.

„Територията, наречена Украйна, е контролирана от самото начало (след разпадането на СССР) всъщност от хора, ръководени от Запада. Те тръгнаха не само по пътя на борбата срещу Русия, но създадоха анти-Русия на тази територия.

► Украйна постепенно пое по пътя към НАТО, организация, враждебна спрямо Русия.

► Руската армия нанася удари на територията на Украйна, но с високоточни оръжия и само по военни обекти.

► Сега започнаха да нанасят удари с дронове, това е тактика за сплашване.

► Ние сме обезпокоени от опитите да се предизвика пропорционален отговор от Русия, да се предизвика същия отговор, украинските граждани трябва да знаят и разберат това.

„Не ние отприщихме тази война през 2014 г. – режимът в Киев отприщи войната в Донбас. И не ние използваме тези средства, които се използват от украинските лидери. Поредното потвърждение за това е атаката срещу мирни обекти в Москва.

► Враговете ни провокират към огледални действия, ще видим как ще реагираме.

► Системата за противовъздушна отбрана на Москва работи нормално, въпреки че има върху какво да се поработи още.

Министерство на отбраната на Русия: Руската армия нанесе групови удари по центрове за вземане на решения в Украйна

Руската армия нанесе групови удари по центрове за вземане на решения в Украйна, където под ръководството на западните разузнавателни агенции се планираха терористични атаки на руска територия. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

„През деня въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групови удари с далекобойно високоточно авиационно оръжие по централни пунктове за вземане на решения, където под ръководството на специалисти от западните разузнавателни служби се планираха терористични актове на руска територия. Поразени са всички посочени обекти“, се казва в изявление на министерството на отбраната. 

Удар по централата на ГУР? Гаванският мост в Киев е блокиран втори пореден ден

След масирана атака срещу Киев Гаванският мост е блокиран за втори пореден ден. Възможно е ударът да е бил нанесен върху централата на Главното управление на разузнаването на Украйна. 

Днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков съобщи за удари по украински центрове за вземане на решения:

Атаката с дронове срещу Москва е отговорът на режима в Киев на нашите ефективни удари по един от центровете за вземане на решения“.

Украинските медии съобщават, че след ударите по столицата е блокирано движението по Гаванския мост, свързващ остров Рибалски, където се намира щабът на разузнаването, с Подол.

Вчера тук беше нанесен удар и движението беше блокирано.

„Вчера в същия район жителите на Киев съобщиха за ракетни удари. Очевидци казаха, че експлозия е била чута в същия район, където сега движението е блокирано “, пишат киевските медии. 

Днешната причина не е посочена, но през нощта е имало нова атака с дронове срещу Киев. Отделно е регистрирано падането на отломки върху нежилищна сграда в квартал Подолски.

 

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук