Руският президент Владимир Путин предупреди френския си колега Еманюел Макрон за „катастрофални последици“ от атаките срещу АЕЦ "Запорожие" - най-голямата в Европа и окупирана от руските сили, съобщи Кремъл.

Двамата президенти проведоха телефонен разговор, в който Путин е обърнал внимание за „редовните украински атаки срещу обектите на Запорожката електроцентрала, включително депото за радиоактивни отпадъци, което може да доведе до катастрофални последици“, се казва още в съобщението на руската президентска пресслужба, цитирано от АФП.

Руският президент е информирал френския си колега за „мерките, предприети от руски специалисти за осигуряване на безопасността на централата" и е "подчертал необходимостта от оказване на натиск върху властите в Киев, така че бомбардировките срещу централата да спрат незабавно“.

Путин за пореден път е осъдил доставките на западно оръжие за Киев, което според него се ползва за „масивни бомбардировки на гражданската инфраструктура на градовете на Донбас“.

Инициатор на телефонният разговор е бил френският президент. От Елисейския дворец съобщиха, че Еманюел Макрон е казал на Владимир Путин, че руското присъствие заплашва сигурността на Запорожката АЕЦ, пише Ройтерс.

Според френското президентство Макрон е поискал от Путин Москва да изтегли тежките и леките оръжия от АЕЦ-а и да спазва препоръките на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за гарантиране на сигурността на обекта.

Елисейският дворец каза, че Макрон ще продължи да поддържа връзка с украинския президент Володимир Зеленски, „както и с генералния директор на МААЕ и ще разговаря отново с президента Путин в идните дни, за да може да бъде постигнато споразумение за гарантиране на сигурността на електроцентралата“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук