Украинските сили в югоизточната Харковска област вероятно използват преразпределението на руските сили към Южната ос, за да проведат много ефективно контранастъпление северозападно от Изюм. Те вероятно са използвали тактическа изненада, за да настъпят най-малко 20 километра в контролираната от Русия територия в източната област Харков на 7 септември, завземайки отново приблизително 400 квадратни километра земя. Това пише в ежедневната си сводка за ситуацията в Украйна Институтът за наблюдение на войната (ISW). 

Руски източници твърдят, че руските войски са започнали да разполагат подкрепления в района, за да се защитават срещу украинското настъпление. 

Продължаващите операции на Украйна в Херсонска област принудиха руските сили да изместят фокуса си на юг, което позволи на украинските сили да започнат локализирани, но много ефективни контраатаки в района на Изюм.

Руският президент Владимир Путин се опита да отхвърли доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от 6 септември за ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Путин твърди, че на територията на ЗАЕЦ няма руска военна техника, освен елементи на Росгвардия.

Елементите на Росгвардия изпълнявали както окупационни функции, така и бойни операции на фронтовата линия по време на руското нахлуване в Украйна. Признанието на Путин е, че на територията на централата има елементи на Росгвардия, допълнително потвърждава. Путин също така обвини МААЕ, че е действала под натиска на Запада да не обвинява пряко Украйна за обстрела на централата. Както ISW писа по-рано, докладът на МААЕ е сдържано осъждане на руските дейности в АЕЦ.

Руските сили са провели наземна атака северозападно от Славянск на 7 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че войските са отблъснали руска атака в района на Долина, на около 18 километра северозападно от Славянск по магистрала E40 Изюм-Словянск. Руските сили също нанесоха рутинни артилерийски удари по линията Изюм-Славянск и по райони северно и североизточно от Славянск.

Руските сили са провели и ограничена наземна атака североизточно от Сиверск на 7 септември. Украинският генерален щаб заяви, че руските войски са атакували близо до Григоровка, на около 10 км североизточно от Сиверск. Руските сили продължиха рутинните артилерийски удари по селища около Сиверск.

Руските сили продължиха наземните атаки североизточно и южно от Бахмут на 7 септември. Украинският генерален щаб посочи, че руските войски са се опитали да напреднат на север към Бахмут от покрайнините на Хорловка около Зайцеве, Майорск и Николаевка Друга - всички в рамките на 20 километра южно от Бахмут.

Украинският генерален щаб също съобщи за руски атаки близо до Весела Долина (5 км югоизточно от Бахмут) и района Соледар-Бахмутске (10 км североизточно от Бахмут). Руското министерство на отбраната потвърди докладите от 6 септември, че руските войски са поели пълен контрол над Кодема, на 13 км югоизточно от Бахмут, и продължават да настъпват на север към Зайцеве и южните покрайнини на самия Бахмут. Руските сили продължиха рутинните артилерийски атаки срещу Бахмут и околните населени места.

Руските сили проведоха ограничена наземна атака по северозападните покрайнини на град Донецк на 7 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са атакували около Опитне, на около 5 километра северозападно от град Донецк.

Руски източници твърдят за напредък от Писки към Первомайске, на около 10 км северозападно от град Донецк. Геолокирани бойни кадри показват, че руските сили продължават маргиналното настъпление блок по блок в Маринка, в югозападните покрайнини на град Донецк. Руските войски продължиха рутинните артилерийски удари по фронтовата линия Авдиевка-Донецк.

Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки югозападно от град Донецк или в източната Запорожка област на 7 септември и продължават рутинните артилерийски удари в тези райони.

Друга важна тема в анализа са референдумите, които Русия иска да провежда в украински територии. 

Руските и окупационните власти обявиха 4 ноември като идеална дата за насрочване на референдуми за анексиране в окупираните територии и продължиха да определят условия за референдумите. Първият заместник-председател на Съвета на федерацията на Русия Андрей Турчак обяви, че окупационните власти в Украйна трябва "правилно и символично" да проведат референдумите за анексиране в Деня на националното единство на Русия на 4 ноември.

Окупационната администрация на Херсонска област обяви, че референдумът за анексиране на Херсон ще се проведе на 4 ноември, потвърждавайки предварителната оценка на ISW, че окупационните власти вероятно ще забавят референдумите за анексиране от техните предварително обявени крайни срокове от средата на септември.

Други окупационни администрации вероятно също ще отблъснат своите референдуми, за да принудят засилено гражданско сътрудничество с окупационните правителства. Членът на Съвета на администрацията на Запорожие Владимир Рогов обяви, че окупационната администрация на Запорожка област ще изплаща социални помощи на украинци, които живеят в окупирана Запорожка област, дори ако основното им местожителство е в друга територия в Украйна. Това показва, че руската администрация има за цел да убеди или принуждават повече гражданска подкрепа за референдумите за анексиране.

Окупационната администрация на Харковска област раздаде първите 15 руски паспорта на жителите на Вовчанск, Харковска област, на 7 септември.

Руските окупационни власти вероятно ще забавят допълнително този краен срок поради продължаващите неуспехи да наложат властта си и прекъсването на текущите украински операции.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук