Руският президент Владимир Путин смята за пресилено да се каже, че САЩ и Франция могат да бъдат обидени за невключването им към урегулиране на процеса в Нагорни Карабах.

Не знам за обидите. Когато проблемите се решават, обсъждат на такова ниво и в такъв контекст, що се отнася до здравето и живота, съдбата на милиони хора за дълга историческа перспектива, няма време за оплаквания, не е време за надуване, тук се вземат предвид напълно различни категории " , - каза Путин, говорейки за "престъплението", че Франция и САЩ не са поканени да участват в споразумението за уреждане на спора в Карабах.

„И мисля, че всъщност това е хипербола, такова артистично преувеличение, че някой е бил обиден от някого“, добави руският президент.

Той отбеляза ролята на тези две страни в процеса на разрешаване на ситуацията. „Що се отнася до ролите на Франция и САЩ, аз ги оценявам много високо - ролята както на Франция, така и на САЩ. Защото те винаги са били вътре в нещата, винаги са търсили начини за решаване на този проблем “, подчерта Путин.

Президентът уточни, че от 2013 г., когато Русия предложи основата за формата на бъдещо споразумение, както Франция, така и САЩ като цяло подкрепиха предложението на руската страна и работиха солидарно.

"Въпросът е как и дали е възможно да се вземе предвид подробно мнението на всеки от нашите партньори при изготвянето на окончателния документ, който е в основата на нашето тристранно изявление, в основата на прекратяването на огъня.

Това е чисто технически въпрос, тъй като това не подкопава основата на нашите общи позиции по принципите на уреждане “, добави Путин, обяснявайки, че направеното изявление се основава изцяло на тристранна позиция.

Нека припомним, че на 10 ноември лидерите на Армения, Азербайджан и Русия подписаха декларация за прекратяване на карабахската война. Веднага след това започна операция за прехвърляне на руските миротворци в Нагорни Карабах. 

Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който ротацията на руските миротворци в Нагорни Карабах ще се извършва поне два пъти годишно.