Западът се нуждае от конфликти, за да удържи хегемонията и властта си, и затова ги разпалва. Но епохата на еднополюсния свят отива в миналото. А Русия ще продължи да предприема стъпки за изграждането на по-демократичен свят и за усъвършенстването на действащите механизми на международната сигурност.

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин днес на откриването на 10-ата Московска конференция по международна сигурност, цитиран от световните агенции. 

“Ситуацията в света се променя динамично, формират се контури на многополюсно световно устройство. Все повече страни и народи избират пътя на свободно, суверенно развитие, с опора върху самобитността, традициите, ценностите”, посочи Путин.

И продължи: “На тези обективни процеси противодействат западните глобалистки елити, като провокират хаос, разпалват стари и нови конфликти, реализират т. нар. политика на сдържане, а всъщност подриват всички алтернативни, суверенни пътища на развитие. Така те с всички сили се опитват да съхранят изплъзващата се от ръцете им хегемония, власт, опитват се да удържат страните и народите в един неоколониален по характера си ред”.

Според Путин за целта се използват всякакви средства. “САЩ и техните васали грубо се намесват във вътрешните дела на суверенни държави - организират провокации, държавни преврати, граждански войни. Със заплахи, шантаж и натиск се опитват да принудят независими държави да се подчинят на тяхната воля, да живеят по чужди за тях правила”, обясни руският президент.

И посочи, че за удържането на хегемонията Западът се нуждае от конфликти, пише "Труд".

“Именно затова отредиха на украинския народ съдбата на пушечно месо, реализираха проекта “анти-Русия”, затваряха си очите за разпространението на неонацистка идеология, за масовите убийства на жители в Донбас, снабдяваха и продължават да снабдяват киевския режим с въоръжение, включително тежко”, отбеляза Путин. И обясни, че в тези условия Русия е взела решение за провеждането на специалната военна операция В Украйна, “в пълно съответствие с Хартата на ООН”.

Според Путин ситуацията в Украйна показва, че САЩ се стремят да проточат конфликта. “И действат по същия начин, разпалвайки конфликтния потенциал в Азия, Африка, Латинска Америка”, каза президентът.

Той разкритикува и действията на САЩ в Тайван. “Американската авантюра спрямо Тайван не е просто пътуване на един безотговорен политик, а част от преднамерена съзнателна стратегия, целяща да дестабилизира и внесе хаос в ситуацията в региона и в света, нагла демонстрация на незачитане на суверенитета на други страни и на международните ангажименти. За нас това е грижливо подготвена провокация”, категоричен бе Путин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук