Руският президент Владимир Путин в хода на преговорите в Сочи със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган се договори за отмяната на всичките търговски ограничения, които са налични между двете страни след трагичния инцидент с руския Су-24 в края на 2015 година, съобщава Лайф ру.  
„Изхождаме от това, че всичките видове ограничения водят до разрушаване на икономиката и в крайна сметка вредят на нашите производители. Доматите – това не е единствената стока, която е засегната от ограниченията. Има още текстил, работна сила, строителен сектор и още някои стоки и услуги, по отношение на които действат тези ограничения. Днес ние се споразумяхме, че всичките тези ограничения ще паднат”, каза Путин.  
 

Путин отбеляза, че докато са действали санкциите по отношение на турските домати „животът не е стоял на едно място”, руският производител се е приспособил към новите условия и отчитайки климатичните особености на Русия, е започнал да строи парници и да тегли заеми за развитие на селското си стопанство. Затова санкциите по отношение на дадения вид стока засега ще се запазят, както и необходимостта от изваждането на визи за туристически пътувания.
 
„Не планираме завинаги да оставим затворен нашия пазар за целия внос, включително и за вноса на домати, а до приключването на този инвестиционен цикъл, за който аз току що говорих, след това ще има либерализация и това си част от пазара”, обеща Путин.  

Превод и редакция: БЛИЦ