Руският президент Владимир Путин нарече "грешка" решението на Съветския съюз да изпрати танкове в Унгария и Чехословакия, за да смаже масовите протести по време на Студената война, предаде Ройтерс.

Путин говори на пленарната сесия на Източния икономически форум във Владивосток.

"Това беше грешка", заяви той, отговаряйки на въпрос, свързан с възприемането на Русия като колониална сила заради изпращането на войски в Будапеща през 1956 г. и Прага през 1968 г. Унгарското въстание е потушено от съветските сили и много хора загиват в Будапеща, предава БТА.

На Пражката пролет е сложен край, когато съветските войски нахлуват в Чехословакия. 

Русия никога и никъде не е била колонизатор, за разлика от западните страни, каза Путин.

"Сътрудничеството ни винаги е било изграждано на равноправна основа или с желание за помощ и подкрепа"

По думите му се ражда нов модел на отношения и интеграция, който вече не обслужва само Запада, а е за цялото човечество, за целия функциониращ и развиващ се многополюсен свят.

Според него Западът се опитва да възпре Китай, но ще се провали, а руско-китайските отношения са на безпрецедентно ниво. Путин каза още, че не очаква значителни промени в отношенията между Русия и САЩ, независимо кой ще бъде следващият американски президент. Руският лидер отбеляза, че мотивите за съдебните дела срещу бившия държавен глава Доналд Тръмп са политически и показват колко "гнила" е американската политическа система.

"Не разкривам тайни, все пак съм работил в КГБ".

Така руският президент отговори на въпрос за предстоящата му среща с китайския лидер Си Дзинпин по време на разговор с модераторите на Източния икономически форум, който се провежда във Владивосток. Думите му предизвикаха усмивки сред присъстващите в залата.

На 1 септември Путин обяви, че скоро ще проведе среща със Си. Помощникът на президента Юрий Ушаков подтвърди, че за октомври е предвидена среща на двамата държавни глави в Китай.

Предполага се, че руският президент ще участва във форума, посветен на инвестиционната програма "Един пояс — един път". Припомня се още, че и двамата лидери бойкотираха срещата на върха на Г-20 в Индия.

А ето и най-важното от разговора на Путин с модераторите на форума във Владивосток, цитирани от "Епицентър":

- Евентуалното участие на Путин в предстоящите президентски избори.

"Когато Държавната Дума насрочи вота, тогава ще говорим. Засега това не е станало."

- За вероятната нова вълна на мобилизация в Русия, за която постоянно говорят в Киев и пишат западните медии.

"У нас за последните 6 месеца доброволно са подписали договори за служба в армията 270 000 души. Още повече, че този процес продължава, всекидневно по 1000-1500 души подписват договори". Президентът отбеляза, че в Украйна постоянно следват една вълна на мобилизация след друга, докато Русия е провела една частична мобилизация, при която са били призовани 300 000 души.

- Ако САЩ смятат, че Украйна е готова за преговори, да отменят указа на Зеленски за тяхната забрана.

"Западните куратори тласкат Украйна към това да отхапе колкото може по-голям къс територии и след това да започне преговори. Как да прекратим бойните действия, след като върви контранастъпление".

- За украинското контранастъпление.

"Резултати няма, има загуби. Създава се впечатлението, че те хвърлят в боя не свои хора, а чужди. Загубите на ВСУ при контранастъплението са 71 000 души. Загубите в техника - 543 танка, 18 000 бронирани машини".

- За западната помощ за Киев.

"Доставките на нови въоръжения, включително самолети Ф-16, касетъчни боеприпаси и снаряди с обеднен уран, няма да повлияят на ситуацията, само затягат кофликта. Тези които провокират Русия да удари по ядрените обекти на Украйна, нямат чувство за самосъхранение и това може да доведе до сериозни последствия".

- На Запад принуждават заминалите зад граница руски дейци на културата да критикуват Русия и да изобличават някого. "И те критикуват, разобличават".

- Заловени са украински диверсанти, които е трябвало да взривяват електропроводи на територията на Русия. При разпитите те са признали, че са били подготвяни от инструктори от Англия, разказа Путин.

- Случващото се Доналд Тръмп в САЩ е преследване по политически мотиви, заяви президентът. Той не смята, че отношенията между Русия и САЩ ще се променят след президентските избори догодина.

"Г-н Тръмп казва, че ще реши острите проблеми, включително украинската криза - това не може да не ни радва. И все пак и той като президент въведе санкции срещу Русия", припомни Путин. Президентът заяви още, че днешните власти в САЩ са настроили обществото си срещу руснаците и сега "да бъде насочен корабът в друга посока" ще бъде особено трудно.

- За сътрудничеството между Русия и Китай.

Западът се опитва да сдържа развитието на Китай, но фатално закъсня. Влакът замина, новите центрове на сила ще е развиват, отбеляза Путин. В отношенията си с Китай Русия не създава военни съюзи и не дружи с други страни против някого, така ще работим и в бъдеще.

- За мигрантите.

Интересите на руснаците стоят над тези на потока от мигранти. Като цяло, и без това у нас на пазара на труда работят не толкова много трудови мигранти, отбеляза президентът.

За икономиката и финансите на страната

- В РФ ще бъдат построени скоростни автомобилни магистрали през Сибир и Далечния изток до Тихия океан,

- Русия вече заработи два пъти повече, отколкото бяха замразените от Запада златно-валутни резерви,

- Развиваме нашата автомобилна промишленост със собствени сили, но това изисква време,

- За цената на "Москвич" - висока е, защото се поизвежда малко. Когато тръгне серийното производство, ще е два пъти по-евтин,

- Правителството работи по ситуацията с цените на гориата,

- Правителството трябва да увеличава фондовете за подкрепа на кредитирането на бинеса, ако кредитите поскъпнат,

- Не е необходимо да се увеличават налозите за бизнеса,

- Няма да се правят резки движения по въпроса за курса на рублата,

- Ръстът на основната лихва сдържа икономиката, но пък снижава инфлацията, всички мерки трябва да се предприемат своевременно,

- През 1990-те години Русия продоби много, включително разкрепостяване и свобода, но и много бе безразсъдно пропиляно,

За външната политика и международното положение

- Западът настъпва същата мотика във външната политика, както и Съветският съюз в своето време,

- Русия никога и никъде не е била колонизатор, за разлика от Запада,

- Никой в Африка нямада забрави как западните страни пренасяха хора в клетки, как обложиха африканските държави с кредити, като контрибуции,

- Сътрудничеството на Армении със САЩ не е изненадващо. По същество арменското ръководство призна суверенитета на Азербайджан над Карабах, то самото определи статуса на Карабах. В постоянен контакт съм Пашинян, арменският премиер изпрати подробно писмо.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук