Руският натиск в Източна Украйна, обстрелвана с ракети от силите на Москва, остава все така силен, предаде Франс прес. Според днешно съобщение на министерството на отбраната в Москва прецизни ракети са били изстреляни тази нощ срещу два командни пункта на украинските войски и четири склада за артилерийски боеприпаси.

Поразените цели се намират близо до Запорожие, Парасковиевка, Константиновка и Новомихайловка в т.нар. Донецка народна република, управлявана от проруски сепаратисти, съобщава БТА.

Руската авиация е унищожила две ракетни установки С-300 и една радарна система в околностите на град Суми. Руските сили за противовъздушна отбрана са свалили 15 украински дрона в района на Донецк и на Луганск.

Според украинските власти за първи път от няколко дни насам руските сили са обстрелвали военна инфраструктура в района около Лвов в Западна Украйна, съобщи ДПА.

Не се съобщава за смъртни случаи или жертви след ракетния обстрел днес сутринта, заяви в Телеграм губернаторът Максим Козицки, който ръководи военната администрация в Лвов.

 

 

Размерите на разрушенията се разследват. Твърди се, че един обект в близост до Яворов - вероятно около военния полигон там - е напълно разрушен. Това е първият руски въздушен удар от около седмица насам в региона близо до полската граница. Първоначално руската армия не предостави никаква информация за нападението в своята актуализирана информация.

Подразделения на Противовъздушното командване "Запад" унищожиха две крилати ракети на руската армия в района на Лвов. Това написа още ръководителят на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки

„Те бяха изстреляни от противника от Черно море. Вероятно от подводници. Четири вражески ракети поразиха един от обектите на военната инфраструктура на Лвовска област. Обектът беше напълно унищожен. По предварителна информация няма жертви и ранени. Никой не е кандидатствал за медицинска помощ“, допълни Козицки.

Припомняме, че на 13 Март ген. Конашенков съобщи, че над 180 чуждестранни наемници, както и голяма партида оръжия, доставени от чужбина са унищожени след удари по същият този Яворовски полигон, което доведе до прекратяването на изпращането на френски доброволци за Украйна.

 

 

Британското разузнаване обаче заяви днес, че Русия е понесла огромни загуби. Уточнявайки, че федерацията ще забуксува в Източна Украйна, която се опитва да завземе, срещайки силна съпротива от украинските сили, британското разузнаване смята, че руската офанзива в сепаратистки Донбас е изгубила част от своята мощ.

Според този източник войските на Москва не са успели да превземат значителни територии и „съществено закъсняват“ спрямо своя план за бойни действия.

„В момента Русия изглежда е изгубила една трета от своите сухопътни бойни сили, хвърлени (в Украйна) през февруари – добавя разузнаването на Лондон. – В сегашните условия е малко вероятно Русия съществено да засили темпото, с което напредва, през следващите 30 дни.“

Според служител от военното ведомство на САЩ, пожелал анонимност, руските сили не успяват да завладеят значителни обекти и територии в Източна Украйна.

Ситуацията около втория по големина в Украйна град Харков изглежда се е променила. Според украинския генерален щаб руските войски са били принудени да се изтеглят от редица селища североизточно от града.

Но според американския Институт за изследване на войната „Украйна и партньорите й от Запада вероятно разполагат само с ограничен прозорец от възможности, за да предприемат контраофанзива в териториите, окупирани“ от Русия. В близките месеци Владимир Путин „вероятно смята да присъедини Южна и Източна Украйна към Руската федерация“.

Киев твърди, че войските му са убили около 20 000 руски военни. На 25 март Москва заяви, че силите й са убили най-малко 14 000 военни на Украйна. Има обаче големи съмнения, че и двете цифри са преувеличени; те не са проверени от АФП или от независими наблюдатели, уточнява агенцията.