Ядрена подводница и два ракетни крайцера от ВМС на САЩ влязоха в Персийския залив, съобщи пресслужбата на 5-ия флот на ВМС на САЩ, базиран в Бахрейн.

Атомната подводница "Джорджия", носеща до 154 крилати ракети "Томахоук", както и ракетните крайцери "Порт Роял" и "Филипинско море" влязоха в Персийския залив през Ормузкия проток.

„Платформата може също да бъде конфигурирана да превозва до 66 души персонал на Силите за специални операции“, заяви Пети флот в прессъобщение за подводницата Джорджия. Документът не уточнява дали на борда на подводницата има специални сили.

"Присъствието на "Джорджия" демонстрира ангажираността на САЩ към регионалните партньори и морската сигурност, използвайки целия си потенциал (сили и средства", поддържайки готовност да отблъсне всяка заплаха по всяко време ", се казва в изявлението.

Не обяснява колко дълго ще бъдат "Джорджия", Порт Роял и Филипинско море в Персийския залив.

Припомняме, че в края на ноември самолетоносачът на американския флот „Нимиц“  отиде  в Персийския залив „да отговори на всяка заплаха и да възпира всеки враг (...) по време на намаляването на броя на американските сили“ в Ирак и Афганистан. Пентагонът  обясни  изпращането на самолетоносач до Персийския залив с необходимостта "да има допълнителен отбранителен потенциал в региона в случай на непредвидени обстоятелства".