Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров излезе с отворена позиция, свързана с напрежението между Русия и Украйна.

Вижте текста:

Скъпи сънародници! За да не давам на моите недоброжелатели повод за истерия относно факта, че надхвърлям правомощията си, официално заявявам: това е моето лично мнение, скромното мнение на руския гражданин Рамзан Кадиров.

Има две послания в моя призив към двама адресати – до украинските власти и до украинския народ.

Г-н Зеленски! Времето за клоунада свърши! Дойде часът да изпълним дълга си към собствения си народ, за да избегнем необратими последици. Тоест днес повече от всякога има нужда от прилагане на Минските споразумения, които се подписват не само от президента на Русия, но и от президента на Украйна.

Стриктното изпълнение на разпоредбите, записани в този документ, е първата важна стъпка в политическото уреждане на нарастващата конфронтация не само между нашите страни, но и по въпроса за намаляване на общото напрежение в глобалния смисъл на думата.

В тази връзка вие като гарант на Конституцията и сигурността на вашия народ и държава сте просто длъжни да направите всичко по силите си, за да избегнете кръвопролития и да установите мир. Президентът Владимир Путин и народите на Русия не искат война, ние знаем от първа ръка значението на тази ужасна дума. Бъдете разумни, г-н Зеленски!

И сега искам да се обърна към украинците. Моите скъпи! Обичам Украйна и нейните мили хора. От курса по история на СССР, който случайно слушах в училище, знам, че люлката на руската държавност и православие е Киевска Рус. Руснаците и украинците са един славянски народ с обща история, култура и религия.

Никога няма да повярвам, че украинците се смятат за част от така наречения „западен свят“ с всичките му изродени „ценности“ и русофобска истерия. Да, така е, въпреки факта, че настоящият антинароден режим и неговата пропаганда правят всичко, за да изкоренят това чувство за общност.

Някъде в дълбините на душата ми блесна надежда, че тази историческа справедливост ще бъде възстановена от самия украински народ без чужда помощ. Не може духовните и исторически наследници на великия хетман Богдан Хмелницки и на блестящия писател Николай Гогол да не искат вечен мир с братска Русия!