Американската изследователска компания RAND Corp. представи доклад, в който са описани сценариите за евентуално нападение на КНДР срещу Южна Корея. Докладът бе публикуван на уебсайта на компанията.

Експертите описват пет сценария на възможни атаки от страна на Пхенян. В първия се говори за 5-минутна атака срещу голямо промишлено съоръжение в Южна Корея. Във втория - за едноминутна атака по демилитаризираната зона, в третия -  за едноминутна атака на центъра на Сеул, в четвъртия - за едночасово нападение на демилитаризираната зона и петия -  за едночасова атака срещу центъра на столицата.

В сценариите се вземат предвид приблизителното количество артилерия на КНДР, плътността на населението в потенциалните райони на нападение и прогнозното местоположение на хората.

Според анализаторите, броят на жертвите при евентуални атаки от страна на Пхенян ще бъде най-малко 4,5 хиляди души. В същото време едночасово нападение над демилитаризираната зона ще доведе до смъртта на повече от 200 хиляди души, смятат експертите.

Те също така посочват, че основната задача за Южна Корея, САЩ и техните съюзници е да избегнат ситуация, при която КНДР ще бъде принудена да нанесе удар върху съседна държава.